Paus roept op tot vrede in Oekraïne en Syrië

Paus Franciscus ©AFP

Paus Franciscus riep in zijn paasboodschap op om het geweld in conflictzones als Syrië en Oekraïne te stoppen.

Paus Franciscus heeft zondagochtend onder een stralende hemel met tienduizenden mensen uit de hele wereld Pasen gevierd. Hij leidde zijn tweede paasviering op het met bloemen opgesmukte Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, waar 150.000 mensen waren samengestroomd.

Vanop de loggia van de Sint-Pietersbasiliek gaf de Argentijnse paus de traditionele zegen 'urbi et orbi': voor de stad (Rome) en voor de wereld.

De paus riep op tot vrede in Oekraïne. 'We bidden u, Heer, om vredesinitiatieven te verlichten en te inspireren in Oekraïne, opdat de betrokken partijen, ondersteund door de internationale gemeenschap, elke inspanning ondernemen om het geweld te verhinderen, en aan de toekomst van het land te bouwen in een geest van eenheid en van dialoog.'

Franciscus vroeg ook de strijdende partijen in Syrië om 'de moed' te hebben 'om de vrede te onderhandelen, waarop al te lang wordt gewacht'. Hij riep ze ook op om 'humanitaire hulp' toe te laten.

De paus had het ook over het geweld in Irak, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en de 'wrede terroristische aanslagen in bepaalde zones van Nigeria'.

Ontkiemende hoop

Hij loofde wel 'de ontkiemende hoop' door de onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen. Hij sprak ook zijn solidariteit uit met de slachtoffers van ebola in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

De zegen 'urbi et orbi' werd door miljoenen mensen uit de hele wereld op televisie en via het internet gevolgd. De paus stapte net zoals vorig jaar ervan af om de gebruikelijke paaswensen in tientallen talen te doen. In plaats daarvan wenste hij de mensen in het Italiaans 'smakelijk eten' en een vrolijk Pasen.

Na zijn toespraak reed Franciscus met de jeep enkele rondjes op het Sint-Pietersplein, begroette de pelgrims en schudde handen.

Extreme armoede

In zijn boodschap kantte de paus zich verder tegen de uitbuiting van weerlozen, kinderen, vrouwen en bejaarden. Hij hekelde de verspreiding van ziektes 'wegens nalatigheid en extreme armoede'.

Franciscus riep de mensen ook op vluchtelingen te helpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud