Advertentie

Paus verwijt Kerkbestuur 'spirituele Alzheimer'

Paus Franciscus haalt genadeloos uit naar de Curia. ©REUTERS

In ongemeen harde bewoordingen heeft Paus Franciscus maandag uitgehaald naar de Romeinse Curia, het centrale bestuur van het Vaticaan. 'Spirituele Alzheimer', 'mentale verstening' en vele andere termen passeerden de revue.

Het is absoluut geen geheim dat Paus Franciscus zeer sceptisch staat tegenover het functioneren van de Curia, die instaat voor het bestuur en de administratie van het Vaticaan. Al bij zijn aantreden - in maart vorig jaar - schafte hij de bonussen voor de medewerkers van het Vaticaan af en schonk hij die aan goede doelen. Hij stelde ook een raad van acht kardinalen aan, die hem advies moesten geven over de hervorming van de Curia. 

In de Kerstboodschap voor de Curia toonde Franciscus zich maandag andermaal stevig in de kritiek. In de zaal Clementina van het Vaticaan spoorde hij de top van het Vaticaan aan tot een 'gewetensonderzoek'. Volgens Franciscus zijn er een vijftiental 'ziektes' die de Kerk bedreigen. Hij viseerde daarbij niemand persoonlijk, maar somde wel een aantal stevige termen op. 

'Spirituele Alzheimer', 'mentale en spirituele verstening', 'een hart van steen', 'de terreur van de praatjes' en 'de existentiële schizofrenie' waren enkele van de 'ziektes' die Franciscus opsomde. Volgens de Paus wordt het dringend tijd dat het centrale Kerkbestuur zich meer laat inspireren door de 'Heilige Geest' in plaats van enkel te betrouwen op hun intellectuele capaciteit of rang en stand. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud