Paus vraagt bloedvergieten in Syrië te stoppen

Paus Benedictus XVI tijdens de traditionele zegen 'Urbi et Orbi' - Foto AFP ©AFP

Paus Benedictus XVI heeft dinsdag de strijdende partijen in Syrië opgeroepen het bloedvergieten te stoppen en een politieke oplossing van het conflict te zoeken. Hij veroordeelde ook de wreedheden in Nigeria en Kenia en riep China op respect te hebben voor religieuze vrijheid.

Na zijn toespraak drukte hij zijn kerstwensen uit in een zestigtal talen vanop de loggia van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

'Ik roep op het bloedvergieten (in Syrië, red.) te stoppen, zodat hulpverlening aan ontheemde personen en vluchtelingen op gang kan komen, en dat via dialoog een politieke oplossing van het conflict gezocht wordt', aldus de 85-jarige paus voor de verzamelde menigte op het Sint-Pietersplein onder een bewolkte hemel.

De oproep van de paus werd achteraf verduidelijkt door kardinaal Robert Sarah, zijn ‘minister’ van humanitaire werken. ‘De Kerk wenst dat militaire acties zoals in Irak, Lybië of Ivoorkust, niet meer worden herhaald. Nooit meer oorlog riep Paulus VI (voor de Verenigde Naties) in New York in 1965. Diezelfde kreet slaakt vandaag Benedictus XVI. Oorlog, het vernietigen van mensenlevens en infrastructuur bieden geen echte oplossing voor sociopolitieke problemen, maar wel de dialoog en de wil om samen een natie op te bouwen in liefde en solidariteit.’

Respect

De paus riep ook op tot verzoening tussen de Israëli's en de Palestijnen, zoals hij tijdens de misviering op kerstavond al deed. Daarnaast maande hij de burgers van Noord-Afrikaanse landen zoals Egypte aan om samenlevingen 'op basis van rechtvaardigheid en respect voor de vrijheid en waardigheid van iedereen' op te bouwen.

Daarnaast riep hij op tot vrede in Mali, Nigeria, de Democratische Republiek Congo en Kenia. Hij vroeg Jezus om Latijns-Amerikaanse regeringen bij te staan voor ontwikkeling en de aanpak van misdaad.

China

De nieuwe leiding in China vroeg hij dan weer de bijdrage van religies naar waarde te schatten, zodat ze kunnen helpen een solidaire maatschappij op te bouwen. Nadat het Vaticaan de regering van Taiwan had erkend, een eiland dat de Chinese Communistische Partij als een separatistische provincie beschouwt, braken Peking en de Heilige Stoel in 1951 alle banden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud