Paus vraagt politici om 'drastische maatregelen' tegen klimaatverandering

©Photo News

Paus Franciscus roept de politiek op om ‘drastische maatregelen’ te nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde, die hij omschrijft als een noodsituatie.

De hoogste leider van de Rooms-katholieke kerk doet zijn oproep in een brief naar aanleiding van de wereldgebedsdag voor het behoud van de schepping. De oproep valt aan de vooravond van de klimaattop van de Verenigde Naties die deze maand plaatsvindt in New York. Hij noemt die bijeenkomst van ‘bijzonder belang'. De overheden krijgen er de kans om te laten zien dat ze in staat zijn om drastische maatregelen te nemen, klinkt het.

De paus roept hen op om de netto uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk naar nul te brengen en om de gemiddelde temperatuurstijging op aarde tot 1,5 graden te beperken in vergelijking met de pre-industriële niveaus, ‘in overeenstemming met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs.’

Franciscus spreekt over een ‘noodsituatie die een ernstige bedreiging vormt voor de natuur en het leven zelf, inclusief dat van onszelf.’ Hij roept de 1,3 miljard katholieke gelovigen op om na te denken over hun levensstijl en vraag hen om geen ‘ondoordachte en schadelijke’ beslissingen te nemen over ‘voedsel, consumptie, transport, het gebruik van water, energie en vele andere materiële goederen’.

‘Te velen van ons gedragen zich als tirannen tegenover de schepping’, aldus Franciscus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud