Peking verwijt NAVO 'Chinese dreiging' te overdrijven

VS-president Joe Biden drong bij zijn NAVO-bondgenoten aan op een forse vingerwijzing richting China ©REUTERS

Op een NAVO-top in Brussel namen de bondgenoten van de alliantie maandag de 'systemische' Chinese dreiging op de korrel. Volgens Peking overdrijft het Westen.

De NAVO-leiders stemden maandag in met een strategische update van de militaire alliantie. Samen met de Amerikaanse president Joe Biden richten ze vooral het vizier op China, dat wordt bestempeld als een 'systemische uitdager'.

In een boze reactie riep de Chinese missie bij de Europese Unie de NAVO op 'de ontwikkeling van China rationeel te bekijken, te stoppen met het overdrijven van verschillende vormen van de 'Chinese dreigingstheorie' en de legitieme belangen en wettelijke rechten van China niet te gebruiken als excuses voor het manipuleren van groepspolitiek en het kunstmatig creëren van confrontaties'.

Laster

De beschuldigingen van de NAVO zijn volgens de Chinezen 'laster van China's vreedzame ontwikkeling en een verkeerde inschatting van de internationale situatie en zijn eigen rol'. Ze beschouwen ze ook als 'de voortzetting van een koudeoorlogsmentaliteit'.

China beschouwt de beschuldigingen van de NAVO als 'de voortzetting van een koudeoorlogsmentaliteit'.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat de bondgenoten zullen proberen samen te werken met China over mondiale kwesties zoals klimaatverandering, maar tegelijk veroordeelde hij de steeds dominantere houding van Peking in andere kwesties.

De staats- en de regeringsleiders van de 30 NAVO-landen kwamen maandag overeen zich forser uit te spreken over China. Ze toonden zich onder meer bezorgd over 'het dwingende beleid van China dat in contrast staat met de fundamentele waarden' van het bondgenootschap en wezen op de uitbreiding van het kernwapenarsenaal en het gebrek aan transparantie over zijn militaire modernisering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud