Pinelopi Goldberg nieuwe hoofdeconoom voor de Wereldbank

Goldberg is verkozen tot nieuwe hoofdeconoom van de Wereldbank ©Debby Termonia

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Wereldbank krijgt een vrouw de topfunctie van hoofdeconoom. Topeconome Pinelopi Goldberg treedt in de voetsporen van de befaamde Paul Romer.

De Wereldbank heeft Yale professor Pinelopi Koujianou Goldberg aangeduid als nieuwe hoofdeconoom. Zij neemt de fakkel over van Paul Romer, die het al na vijftien maanden voor gezien hield. Hij nam ontslag in januari 2018 na heel wat controverse rond zijn persoonlijkheid en rond de 'Doing Business'-lijst van de Wereldbank. De manier waarop die lijst werd samengesteld, onder andere de statistische methode en de criteria, kreeg heel veel kritiek van ngo's.

Yale professor 

De Grieks-Amerikaanse Goldberg wordt door sommige gezien als een van de meest invloedrijkste vrouwelijke economieprofessoren. Penny, zoals ze wel eens genoemd wordt, is een toegepaste econoom aan de gerenommeerde Yale universiteit. Daar deed ze onderzoek naar internationale handel, globalisering en ongelijkheid. Ze was van 2011 tot 2016 bovendien hoofdredacteur van de American Economic Review, een van de meest prestigieuze economische tijdschriften. 

Koujkanou is niet de eerste vrouwelijke hoofdeconoom aan het hoofd van een van de belangrijkste instituten voor ontwikkelingssamenwerking. Die primeur ging naar de Amerikaanse Anne Krüger, die aangesteld was als hoofdeconoom tussen 1982 en 1986. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud