Poetin bereid tot dialoog

Oekraieners roepen op voor hulp voor het Amerikaanse consulaat in Kiev ©EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische president Vladimir Poetin overhaald om een dialoog te starten. De doorbraak komt er na een heel weekend van militair opbod tussen Rusland en Oekraïne op het Oekraïens schiereiland Krim.

In een telefonisch gesprek heeft Poetin het voorstel van Merkel aanvaard voor de onmiddellijke oprichting van een contactgroep. Die kan mogelijk opereren onder het leiderschap van de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Russische president zou bereid zijn tot een politieke dialoog, meldt de Duitse regering.

Verder zei Poetin aan Merkel dat de gebeurtenissen in Oekraïne een gevaar vormden voor het leven van de Russische burgers en de Russisch-sprekende bevolking. De maatregelen die Moskou heeft genomen, passen volgens de Russische president in deze buitengewone situatie.

Merkel uitte haar bezorgdheid, maar volgens Poetin is het gevaar op geweld nog niet geweken. Merkel benadrukte nog eens dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne moet respecteren.

Kort voor de opening bekend werd, schreef de Russische premier Dmitri Medvedev op Facebook dat Janoekovitsj nog steeds het enige staatshoofd van Oekraïne is. En 'dat Rusland nood heeft aan een stabiel en sterk Oekraïne'. Hij voorspelt dat het huidige, illegale bewind zal worden beëindigd met een nieuwe revolutie en nieuw bloedvergieten.

Opbod

De doorbraak komt er na een heel weekend van militair opbod tussen Rusland en Oekraïne op het Oekraïens schiereiland Krim. Oekraïne heeft zondag zijn reservisten opgeroepen voor militaire dienst. Dat gebeurde nadat het Russische parlement zijn fiat heeft gegeven aan president Vladimir Poetin om de 'bedreigde Russische minderheid' in Oekraïne te beschermen. Het Oekraïense leger verplaatste twee schepen van de Krim naar havens in de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Het Oekraïense parlement vroeg internationale waarnemers en ook hulp om zijn nucleaire activa te beschermen. Waarnemend Oekraïens president Aleksandr Toertsjinov sloot het Oekraïense luchtruim voor alle militaire luchtvaart. Hij ziet de acties van Poetin in zijn land, dat ongeveer 46 miljoen inwoners telt, als een oorlogsverklaring.

De Oekraïense krant Pravda kopte: 'Rusland verklaart Oekraïne de oorlog.' Rusland ontkent een invasie te zullen doen op de Krim. 'Maar Rusland zal een verzoek om hulp niet naast zich neerleggen', klonk het in Moskou. Sergej Aksenov, de premier van de autonome Krim heeft de Russische president gevraagd de 'vrede en de kalmte' te herstellen in zijn regio.

Manoeuvers

De Russen hebben hun aanwezigheid op de Krim zondag opgevoerd. Minstens twee Oekraïense legerbasissen zouden zijn omsingeld door gewapende mannen. De Oekraïense grenspolitie zegt dan weer dan haar regionale hoofdkwartier in Simferopol is bestormd. Daarbij zou de communicatie-apparatuur zijn vernield. De Oekraïense infanterie-basis in Perevalnoye is omsingeld door honderden gewapende mannen, bericht het persagentschap Associated Press. Daarbij ook een aantal legervoertuigen.

Volgens een Amerikaanse hoge functionaris van Buitenlandse Zaken hebben de Russen de Krim volledig onder controle.

In de haven van Sevastopol arriveerden zondag volgens de Britse zender BBC minstens vier Russische schepen. Het aantal Russische soldaten in de Krim stijgt volgens Joeri Sergejev, de Oekraïense ambassadeur bij de VN, 'uur na uur'. Volgens het ministerie van Defensie kwamen er de afgelopen 24 uur zeker 6.000 Russen aan land. Zij controleren steeds meer strategische punten, zoals luchthavens.

Het hoofd van de Oekraïense marine, admiraal Denis Berezovski, is overgelopen naar de Russen. Hij was nog maar vrijdag benoemd als hoofd van de zeemacht door interimpresident Alexander Toertsjinov.

Reacties

Het Westen veroordeelt de manoeuvers van Rusland en dreigt met sancties. De VS eisen dat er een VN-vredesmacht naar Oekraïne wordt gestuurd en dreigen het land uit de G8 te zetten. Verschillende landen staakten de voorbereidingen voor de top van de G8 in het Russische Sotsji.

'Als Rusland geen snelle en concrete maatregelen neemt om de spanning af te bouwen, zal de impact op de betrekkingen tussen de VS en Rusland en op de internationale positie van Rusland diepgaand zijn', verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Hij dreigt met heel zware repecussies waaronder economische sancties van de VS en andere landen, als Rusland niet inbindt. 'Je kan in de 21ste eeuw niet zonder meer een ander land binnenvallen zoals in de 19de eeuw', aldus Kerry op de Amerikaanse nieuwszender CBS. Hij reist dinsdag naar Kiev voor een onderhoud met de Oekraïense leiders.

NAVO-secretaris generaal Anders Fogh Rasmussen noemde de Russische  manoeuvers 'een bedreiging voor de veiligheid en vrede in Europa'. Hij riep Rusland op de militaire troepen terug te roepen naar de Russische bases. De beide landen moeten volgens de NAVO onmiddellijk op zoek naar een vreedzame oplossing. 'Militaire acties van Rusland tegen Oekraïne zijn een inbreuk op het internationale recht.'

De buitenlandministers van de Europese Unie zitten maandag bijeen over Oekraïne.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud