Poetin en Macron willen Irandeal behouden

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron tijdens een ontmoeting in Versailles in mei vorig jaar. ©AFP

De Franse president Emmanuel Macron had vorige week nog gezegd dat hij met president Trump wilde onderhandelen over een vernieuwd akkoord.

Macron en de Russische president Vladimir Poetin zijn in een telefoongesprek overeengekomen om de huidige nucleaire deal met Iran te behouden en volledig uit te voeren. Dat meldt het Kremlin. Het gesprek vond plaats op initiatief van Macron, om de afspraken die hij vorige week met de Amerikaanse president Donald Trump maakte over het akkoord af te toetsen met Rusland.

Tijdens zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten vorige week had Macron nochtans gezegd dat hij openstond voor een hernieuwde deal. De huidige overeenkomst zou dan als basis kunnen dienen voor een uitgebreidere deal, die 'al onze bezorgdheden behandelt'. Die uitbreiding zou oplossingen moeten bevatten voor het Iraanse kernrakettenprogramma, de nucleaire langetermijnsambities van Iran en de conflicten in Jemen, Syrië en Libanon.

De Iraanse president Hassan Rohani. ©EPA

De aankondiging schoot in het verkeerde keelgat van Iraans president Hassan Rohani. Die vindt dat  Frankrijk en de VS niet het recht hebben om onder elkaar een akkoord te heronderhandelen dat door zeven landen werd ondertekend. Ook de buitenlandverantwoordelijke van de EU Federica Mogherini zag geen reden om iets te veranderen aan het verdrag. 'De deal werkt en houdt het Iraanse nucleaire programma onder controle.'

Tijdens haar ontmoeting met Trump liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich wel ontvallen dat de deal 'niet perfect' is. 'Dit volstaat niet om de nucleaire ambities van Iran in toom te houden,' zei ze toen.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama ondertekende in 2015 het nucleaire akkoord met Iran, samen met vijf andere wereldmachten. Iran beloofde zijn kernwapenprogramma drastisch af te bouwen en in ruil werden economische sancties tegen het land opgeheven.

Trump heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een andere deal wil. Hij heeft nog tot 12 mei om een beslissing te nemen. Als hij opnieuw economische sancties treft tegen Iran, dan blaast hij de deal op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud