Poetin lacht Westerse sancties weg

Poetin ondertekent de finale decreten voor de aanhechting. - AFP ©AFP

De Russische president Vladimir Poetin lacht de Westerse sancties weg. Poetin beloofde vanmiddag zijn vermogen volledig te zullen behouden bij de Rossiya-bank, die door de Verenigde Staten op de blacklist wordt gezet. De annexatie van de Krim bij Rusland is nu ook definitief.

De Europese Unie en de Verenigde Staten breidden de afgelopen dagen hun sancties tegen Rusland langzamerhand uit, maar daar is de Russische president Vladimir Poetin allerminst van onder de indruk. Dat blijkt uit de reactie van Poetin op de sancties tegen de Rossiya-bank, die een groot deel van het vermogen van de Kremlinbaas belegt.

De Rossiyabank belandde op de zwarte lijst van het Office for Foreign Assets Control (OFAC) en krijgt zo tijdelijk de toegang tot de markt van dollartegoeden ontzegd. Dat is bovendien maar een eerste stap, want de Verenigde Staten gaven donderdag aan om ook in de rest van de wereld de toegang van de Rossiyabank tot de markten te ontzeggen. 

Maar die maatregel had weinig effect. Poetin jende vrijdagmiddag naar hartelust zijn Westerse partners door te beloven dat hij net nu een rekening zal openen bij de Rossiyabank, waar hij zijn loon op zal laten storten. 'Ik zweer de bank en zijn klanten te beschermen'.

Na de goedkeuring van de aanhechting van de Krim door Rusland door het Hogerhuis vandaag, zette Poetin ook de finale stap van de aanhechting door de ondertekening van de goedgekeurde decreten. Hij noemde het een 'opmerkelijk moment'. 

Het is afwachten welke volgende stappen de Verenigde Staten en de Europese Unie zetten in het sanctieproces. Nu staan voornamelijk Poetin-getrouwen en vermogende Russen op de lijsten. Zo besliste de Europese Unie vrijdagmiddag nog om onder meer sancties te nemen tegen vicepremier Dmitri Rogozin en twee raadgevers van Poetin. Washington sluit van zijn kant evenwel niet uit dat er in een latere fase 'strategische sectoren' van Rusland zullen geviseerd worden. De belangrijke energiesector zou daar een deel van zijn. 

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek maakte ondertussen bekend dat het verlies van de Krim een kostelijke zaak voor het land dreigt te worden. De nationalisering van tientallen tot Oekraïne behorende instellingen heeft geleid tot een verlies van 'honderden miljarden dollar', verklaarde Jatsenjoek, die vrijdag in Brussel vertoefde om het politieke luik van het Associatieakkoord met de Europese Unie te ondertekenen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud