Advertentie

Premier Mark Rutte: 'Nederland gaat op slot'

Mark Rutte vanuit zijn kantoor in Den Haag. ©EPA

Vanaf middernacht gaat Nederland voor minstens vijf weken in lockdown. Scholen en niet-essentiële winkels gaan dicht.

In een plechtige televisietoespraak, die de Nederlandse media bestempelden als 'historisch', zei premier Mark Rutte dat Nederland op slot gaat. Er komen opnieuw strengere maatregelen tegen het coronavirus, omdat de cijfers te hoog zijn. 'We moeten voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld worden, en dat de kwetsbaren onder ons daardoor geraakt worden.'

Mark Rutte sprak de Nederlanders toe.

Rutte zei dat de bevolking met het virus moet leven, en dat het zoeken is naar de balans tussen strenge maatregelen en het gewone leven laten doorgaan. Concreet moeten niet-essentiële winkels sluiten. Ook contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten kunnen niet meer voortwerken. Plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals musea, dierentuinen of theaters, moeten dicht, net als plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals sportscholen en zwembaden.

Basisscholen en middelbare scholen moeten vanaf woensdag minstens vijf weken dicht, onderwijs zal 100 procent digitaal verlopen. Het maximale aantal bezoekers thuis wordt teruggeschroefd van drie naar twee per dag. Voor de feestdagen wordt een uitzondering gemaakt, dan mag er tijdelijk eentje extra komen.

Demonstraties

Een klein groepje tegenstanders van de coronamaatregelen heeft zich bij de Hofvijver in Den Haag met gefluit laten horen tijdens de toespraak van Rutte. 'Het coronavirus is geen onschuldige griep, wat de demonstranten hier buiten nog steeds lijken te denken', zei Rutte tijdens zijn televisietoespraak.

'De situatie is heel ernstig', zei minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge. 'De ziekenhuisopnames lopen op en de druk op de zorg is aanhoudend hoog.' Het is voor het eerst dat de niet-essentiële winkels in Nederland dichtgaan. Tijdens de eerste golf werd dat vermeden om de economische impact te beperken.

Dagelijks noteert Nederland bijna 10.000 besmettingen. Toen de Nederlandse regering op 14 oktober hardere maatregelen oplegde - onder meer de horeca ging dicht - zat het land op ruim 7.000 besmettingen per dag. Eind november waren er zowat 5.000 besmettingen per dag en versoepelde Nederland. (Lees verder onder de grafieken.)

'Kom niet naar België'

Viroloog Steven Van Gucht roept Nederlanders op niet naar België af te zakken om te komen winkelen. 'Verplaats u daar niet voor', zei hij maandag aan het Nederlandse persbureau ANP. 'Het zijn de mensen die het coronavirus verspreiden. Ga naar uw lokale winkel, bestel online.'

Van Gucht erkent wel dat het lastig is mensen thuis te houden. 'Wij vragen de Belgen ook zich niet te verplaatsen, maar vooral in de grensstreken is dat moeilijk.' Zo trokken een pak Belgen zich in november weinig aan van het advies van het Crisiscentrum om niet in Nederland te gaan shoppen.

Op basis van de cijfers over nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames ziet Van Gucht geen reden om de winkels in België nu weer te sluiten. 'Maar dat is een politieke beslissing.'

Duitsland

In heel Europa lijken verstrengingen onvermijdelijk, nu het virus na een korte terugval weer aan kracht wint. Duitsland verscherpt zijn maatregelen vanaf woensdag. De scholen, kinderdagverblijven en de detailhandel gaan dicht, telewerk wordt de norm. Duitsers mogen thuis nog mensen uit hetzelfde gezin uitnodigen, maar het aantal aanwezigen mag niet meer dan vijf bedragen. Kinderen van jonger dan 14 jaar vallen niet onder die regel. De verstrenging geldt al zeker tot 10 januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud