Burgemeester Eindhoven: 'Dit was het schuim van de aarde'

De Eindhovense politie moest zondag in de binnenstad strijd voeren tegen relschoppers. ©EPA

Nederland is in shock na gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen zondag. 'Dit is het schuim van de aarde', fulmineert de Eindhovense burgemeester John Jorritsma.

Voor het ingaan van de avondklok was het zondagavond op meerdere plaatsen in Nederland weer onrustig. Er was heisa in onder meer Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo, Roermond, Stein, Arnhem en Apeldoorn.

Ziekenhuis doelwit van relschoppers

In Enschede hadden relschoppers het op het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente gemunt. Ze probeerden met stenen ramen in te gooien. Dat is volgens een woordvoerster en de politie niet gelukt.

De actievoerders protesteerden tegen de coronamaatregelen. Vooral voor de avondklok, die geldt tussen 21 en 4.30 uur, is er een gebrek aan draagvlak. De Nederlandse politiebond vreest dat de onrust nog 'dagen of weken' aanhoudt.

In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich zondag kort voor het ingaan van de avondklok een groep met vooral jongeren. Er werd vuurwerk afgestoken en met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. In de Roermondse wijk De Donderberg kwamen tientallen mensen met hun auto's op straat. Sommigen reden toeterend rond. Daartoe was opgeroepen via sociale media.

Vernielingen

In het station van Eindhoven werd een superette werd geplunderd.. ©AFP

In Eindhoven en Amsterdam ging het er een pak ruiger aan toe. Relschoppers brachten vernielingen aan in de stationshal van Eindhoven Centraal en plunderden er een superette. De politie werd belaagd met vuurwerk, stenen en rookbommen en zette het waterkanon in. 30 mensen werden aangehouden.

Een auto van ProRail werd volgens de spoorbeheerder door relschoppers ondersteboven getild en in brand gestoken. 'Onze collega's daar zijn erg geschrokken, maar gelukkig oké. Wat een schandalige actie!', tweet ProRail.

De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, reageerde woest. 'Dat iedereen snakt naar vrijheid begrijp ik. Maar dit is gewoon een dikke middelvinger naar iedereen die probeert ons land gezond en veilig te houden (...) Dit was het schuim van de aarde.'

Kopje koffie

Dit is gewoon een dikke middelvinger naar iedereen die probeert ons land gezond en veilig te houden.
John Jorritsma
Burgemeester Eindhoven

In Amsterdam werd op het Museumplein geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. De politie ontruimde het plein en hield meer dan 100 mensen aan.

Volgens de gemeente daagden, ondanks de dringende oproep om vooral niet te komen en de waarschuwing dat de politie zou opgetreden, naar schatting 1.500 mensen op om te protesteren.

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen die tegen de coronamaatregelen zijn van plan zijn te gaan 'koffiedrinken' in Eindhoven en Amsterdam. Op het Museumplein hadden daardoor veel mensen een kopje koffie mee.

Urk

Ook in het - doorgaans vredige - vissersdorp Urk kwamen zaterdagnacht tientallen jongeren op straat die uit protest luid toeterend over het haventerrein reden. Een coronateststraat werd in brand gestoken. In het Limburgse Stein moesten ordehandhavers tientallen jongeren aanpakken die op straat met vuurwerk gooiden en 'dictatuur' scandeerden als protest tegen de avondklok.

3.600 boetes en 25 arrestaties

De Nederlandse politie was - op die excessen na - tevreden over de naleving van de avondklok zaterdagnacht, die dan voor het eerst van kracht was. In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3.600 boetes uitgedeeld voor het niet-naleven van de avondklok. 25 mensen zijn aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud