Puigdemont maandag al voor Duitse rechter

Carles Puigdemont ©EPA

Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president, is door de Duitse politie aangehouden toen hij vanuit Denemarken de grens overstak. Een Duitse rechter zal nu zijn lot bepalen.

Maandag verschijnt Puigdemont al voor een Duitse rechter die zal beslissen of hij onder voorwaarden kan vrijkomen in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering aan Spanje. Er is al een team van Duitse advocaten samengesteld om de Catalaan te verdedigen.

Zondagvoormiddag werd Puigdemont, tegen wie een Europees aanhoudingsbevel loopt, door de wegpolitie van Schleswig-Holstein aangehouden. Puigdemont was vrijdag in Finland voor onder meer een lezing. Hij was via de auto opnieuw onderweg naar België, waar hij sinds enkele maanden in ballingschap leeft. Volgens het Duitse magazine Focus tipte de Spaanse inlichtingendienst de Duitsers over Puigdemonts verplaatsing

Volgens Paul Bekaert, de Belgische advocaat van Puigdemont, zal een Duitse rechter nu moeten oordelen of er gevolg gegeven wordt aan het aanhoudingsbevel, zo reageerde Bekaert tegenover VRT NWS. Daarmee zou de uitleveringszaak rond Puigdemont niet langer in Belgische handen zijn.

Aanhoudingsbevel

Een Spaanse rechter had vrijdag een nieuw Europees en internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Puigdemont en vijf anderen voor hun pogingen eind vorig jaar om Catalonië af te scheuren van Spanje. 

In ons land verblijven nog drie afgezette Catalaanse regeringsleden. Zij worden beschuldigd van rebellie en misbruik van overheidsgeld. Volgens Spaanse media zal het niet gemakkelijk zijn om uitlevering te verkrijgen voor rebellie vanuit België.

Zondagnamiddag zijn in de Catalaanse hoofdstad Barcelona duizenden manifestanten op straat gekomen als reactie op Puigdemonts aanhouding. Daarbij scandeerden ze onder meer 'vrijheid voor de politieke gevangenen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud