Raket explodeert bij lancering

Enkele seconden na opstijgen liep het mis voor de Antares raket. ©Photo News

Een onbemande raket die vracht naar het internationale ruimtestation ISS had moeten brengen, is dinsdagavond bij de lancering ontploft.

De Antares-raket werd gelanceerd vanaf een ruimtebasis in de Amerikaanse staat Virginia. Het toestel kwam wel los van de grond, maar maakte niet genoeg snelheid en zakte in een grote vuurbal terug naar de grond. Het vrachtschip had ruim 2 ton aan spullen en experimenten aan boord.

De raket werd gemaakt door het commerciële bedrijf Orbital Sciences. Dat heeft twee keer eerder in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een vrachtschip naar het ISS gebracht. De zonnepanelen van het vrachtschip zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden, het vroegere Fokker Ruimtevaart.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een ruimtevaartuig bij lancering ontploft. In augustus explodeerde een Amerikaanse militaire raket bij een lancering in Alaska. In mei ging het mis bij een Russische raket op ongeveer 150 kilometer hoogte, een paar minuten na de lancering. Delen van die raket kwamen neer in Siberië en in de Stille Oceaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud