Recordaantal vluchtelingen en ontheemden in 2014

©ANP Pers Support

Bijna 60 miljoen mensen waren in 2014 op de vlucht voor oorlog en geweld. Dat is een nieuw record, schrijft het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) donderdag in zijn jaarrapport. Meer dan de helft van de vluchtelingen en ontheemden zijn kinderen.

Eind 2013 waren er nog 51,2 miljoen vluchtelingen en ontheemden. Tien jaar geleden stond de teller op 37,5 miljoen. De toename van het voorbije jaar is de grootste die ooit op één jaar geregistreerd werd.

Volgens UNHCR beleeft de wereld een in haar dramatiek ongekende ontwikkeling. 'Het is schrikwekkend dat enerzijds degenen die de conflicten beginnen, er meer en meer zonder straf vanaf komen en dat anderzijds de internationale gemeenschap niet in staat lijkt samen oorlogen te beëindigen en vrede te scheppen', aldus Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres. Hij wijst ook op de machteloosheid van de humanitaire agentschappen. 'Wij hebben niet de capaciteiten voor alle slachtoffers van conflicten.'

De stijging van het aantal vluchtelingen heeft te maken met het conflict in Syrië, dat de grootste vluchtelingenstroom ooit ter wereld op gang heeft gebracht. Turkije, Pakistan, Libanon, Iran en Ethiopië hebben de meeste vluchtelingen opgenomen.

Het Belgische Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) zag het aantal asielaanvragen in mei met de helft stijgen tegenover dezelfde maand vorig jaar. De asielzoekers die in België aankomen, zijn vooral afkomstig uit Somalië, Syrië en Irak.

Verder blijkt uit een onderzoek van een consortium van journalisten dat de EU-lidstaten sinds 2000 11,3 miljard euro hebben uitgegeven om illegale migranten terug te sturen, en 1,6 miljard euro om de bescherming van de Europese grenzen te verzekeren. De uitzetting van een migrant kost gemiddeld 4.000 euro, waarvan de helft transportkosten zijn.

De migranten van hun kant hebben sinds 2000 15,7 miljard euro opgehoest om hun vaak hachelijke tocht naar Europa te bekostigen. Grote industriële en gespecialiseerde groepen zoals Airbus, Finmeccanica en Thales profiteren het meest van de inspanningen om de Europese grenzen te beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud