Advertentie
Advertentie

Regeringen spenderen recordbedrag aan strijd tegen corona

De regering van Donald Trump bereidt een groot stimuluspakket voor. ©AFP

Het begrotingsbeleid wordt meer dan tijdens de financiële crisis van 2008-2009 het belangrijkste wapen waarmee de regeringen de wereldeconomie willen beschermen tegen de coronapandemie. De begrotingstekorten en de overheidsschuld zullen fors stijgen.

Omdat het monetair beleid van de centrale banken steeds meer op zijn limieten botst, zullen de regeringen vooral met extra overheidsuitgaven en belastingverlagingen de wereldwijde recessie proberen te milderen.

Volgens de Zwitserse bank UBS komen de al aangekondigde regeringsmaatregelen overeen met een budgettaire stimulus van 0,9 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). Dat is voorlopig minder dan de stimulus van 1,6 procent in 2009 en zeker minder dan de totale stimulus van 2,8 procent tegen de financiële crisis van 2008 en de daaropvolgende recessie van 2009.

De Amerikaanse regering bereidt een budgettaire stimulus van 850 miljard dollar voor.

Maar het overzicht van UBS houdt nog geen rekening met het pakket maatregelen dat de Amerikaanse regering voorbereidt. De regering-Trump plant een stimulus van 1.000 miljard dollar of zelfs meer. Ze wil 250 miljard dollar uittrekken voor leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen en nog eens 500 miljard om alle Amerikaanse gezinnen een check te schenken, zodat die voldoende geld hebben om noodzakelijke uitgaven te doen.

Meer dan in 2009

Inclusief de Amerikaanse plannen loopt de wereldwijde budgettaire stimulus op tot minstens 1,6 procent van het wereldwijde bbp. Bovendien zal de steun de komende dagen en weken ongetwijfeld nog stijgen. De stimulus zal dus de recordsteun van 2009 overtreffen. De kans is reëel dat de totale stimulus groter wordt dan die van 2008-2009.

Frankrijk trekt 45 miljard euro uit voor hulp aan getroffen sectoren.

Naast de VS heeft vooral China zijn begrotingsbeleid versoepeld. China werd als eerste getroffen door het coronavirus. Recente cijfers tonen aan dat de economische activiteit er in januari en februari fors is gedaald.

Europa

Ook Europa pompt veel geld in de economie. Frankrijk trekt 45 miljard euro uit voor hulp aan getroffen sectoren. Duitsland en Frankrijk houden elk voor honderden miljarden garanties achter de hand. Die bedragen zitten niet in de cijfers van de stimulus, maar worden vrijgemaakt als bedrijven hun bankkredieten niet kunnen terugbetalen. België zette al 1 miljard euro opzij. Dat bedrag zal nog oplopen.

De enorme budgettaire stimulus zal wereldwijd het begrotingstekort en de overheidsschuld fors doen stijgen. De ontwikkelde landen hebben nu al een overheidsschuld van 104 procent van het bbp, blijkt uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud