Relatief rustig op Onafhankelijkheidsplein

Zondag bevonden zich zo'n 40.000 mensen op het Onafhankelijkheidplein in Kiev. ©EPA

De opkomst voor de pro-Europese betogingen in de Oekraïense hoofdstad Kiev lag zondag, na de verdere toenadering tussen de Oekraïense regering en Moskou, veel lager dan in de voorbije weekends.

Zondag bevonden zich goed 40.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein, een uur na de start van de betoging. Op datzelfde plein kwamen de voorbije drie zondagen nog honderdduizenden mensen samen, om te protesteren tegen de weigering van de Oekraïense president Janoekovitsj om het samenwerkingsverdrag met de EU te ondertekenen.

Vorige week dinsdag werd in Moskou een economisch akkoord ondertekend dat voorziet in een kredietlijn van 15 miljard dollar en lagere gasprijzen voor het bijna failliete Oekraïne. Tegen dat akkoord kwamen dinsdag nog 50.000 mensen op straat. 'Het Oekraïense lidmaatschap van een door Moskou opgestarte douane-unie zou de betogers woedend moeten gemaakt hebben, maar het is moeilijk kritiek te hebben op de regering voor een lagere gasprijs', meent Volodimir Fessenko, een onafhankelijk politiek analist.

De actievoerders op het Onafhankelijkheidsplein konden tegenover een journalist van AFP hun ontgoocheling over de lage opkomst niet verbergen. 'We zitten in een impasse', zei een betogende student uit Kiev. 'De betogers hebben alles gedaan wat ze konden. Nu is het aan de leiders van de oppositie om de machthebbers te verzwakken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud