Advertentie
opmerkelijk

Rockefellers kiezen voor hernieuwbare energie

John D. Rockefeller (rechts) werd de rijkste persoon in de geschiedenis dankzij zijn oliebedrijf Standard Oil. Op een gegeven moment controleerde hij 90 procent van de Amerikaanse olie-industrie. ©Getty Images

De een noemt het pure hypocrisie. De ander vermoedt dat de familie eindelijk tot inkeer is gekomen. Feit is dat de Rockefellers – die een ongeëvenaard fortuin verdienden met Standard Oil – delen van hun olie-investeringen van de hand doen en het geld steken in hernieuwbare energie.

De erfgenamen van de Rockefeller-familie deden de aankondiging maandag, de dag voordat in New York een belangrijke top over het klimaat van start gaat.

Concreet zal hun filantropische organisatie – het Rockefeller Brothers Fund met een waarde van 860 miljoen dollar – zich aansluiten bij de zogenaamde ‘divestment’-beweging. Die pleit ervoor om investeringen in fossiele brandstoffen te verplaatsen naar groene energie.

‘We hebben de morele verplichting om te investeren in een gezonde planeet’, verantwoordt Valerie Rockefeller de keuze. Ze geeft aan dat al veel langer een deel van het fonds naar duurzame ontwikkeling stroomt.

Ook haar legendarische betovergrootvader John D. zou zich in die beslissing kunnen vinden, verzekert Stephen Heintz, directeur van het familiefonds.

‘We zijn er vast van overtuigd dat als John D. vandaag nog zou leven, hij als een rasechte zakenman naar toekomstmogelijkheden zou zoeken’, zegt Heintz. ‘Hij zou het dan niet meer dan logisch vinden om uit fossiele brandstoffen te stappen en te investeren in hernieuwbare energie.’

John D. Rockefeller behoorde samen met onder meer staalmagnaat Andrew Carnegie en scheepsbouwer Cornelius Vanderbilt tot de Amerikaanse zakenmogols die in de 19de eeuw een onwaarschijnlijk imperium uitbouwden. Rockefeller richtte in 1870 Standard Oil op, wat hem de rijkste man in de wereldgeschiedenis zou maken. Zijn fortuin, gecorrigeerd voor inflatie, zou nu 336 miljard dollar waard zijn.

In 1911 moest hij door de antitrustwet het bedrijf opsplitsen. Onderdelen van het vroegere Standard Oil zijn ook ook nu nog spelers van formaat, met onder meer ExxonMobil en Chevron. Esso ('SO'), een merknaam onder ExxonMobil doet nog herinneren aan het het vroegere moederbedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud