Rusland begint grootste militaire manoeuvres sinds Koude Oorlog

Het Russische leger stelde vorige week de plannen voor de militaire manoeuvres Vostok-2018 voor aan buitenlandse diplomaten. ©EPA

Moskou zet liefst 300.000 militairen en 1.000 vliegtuigen in. Ook Chinese troepen nemen deel.

Vier dagen lang houdt het Russische leger grootscheepse oefeningen in Siberië en het oosten van het land. Voor de manoeuvres - met de codenaam Vostok-2018 (Oost-2018) - schakelt Moskou liefst 300.000 militairen in. Het gaat om een gezamenlijke actie van de landmacht, de luchtmacht en de marine. Volgens minister van Defensie Sergei Sjojgoe worden meer dan 36.000 voertuigen, 1.000 vliegtuigen en 80 schepen ingezet.

Het is al van 1981, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, geleden dat Rusland zulke grootschalige manoeuvres organiseerde. Toen simuleerden 150.000 Sovjetsoldaten in Polen een aanval op de NAVO. Volgens het Kremlin is Vostok-2018 vooral bedoeld om de defensieve capaciteiten te testen. Woordvoerder Dmitri Peskov verwees onlangs naar de 'internationale situatie die vaak agressief en onvriendelijk' tegenover Rusland is.

Annexatie Krim

De manoeuvres komen op een moment dat de spanningen tussen Rusland en het Westen hoog zijn opgelopen. Rusland pikt het niet dat de NAVO de jongste jaren zijn aanwezigheid in Oost-Europa heeft opgeschroefd.

Volgens de NAVO is die versterking noodzakelijk om de Oost-Europese lidstaten te beschermen tegen Russische agressie. Die reactie is volgens de militaire alliantie nodig na de annexatie door Moskou van het Oekraïense schiereiland, de Krim.

Voor de NAVO is Vostok-2018 het bewijs dat 'de Russen focussen op een groot militair conflict'. Er is een duidelijk patroon, zei een woordvoerder: 'Rusland stelt zich assertiever op, verhoogt consequent zijn defensiebudget en schroeft zijn militaire aanwezigheid op'.

China doet mee

Opvallend is dat Rusland ook de buurlanden China en Mongolië uitnodigde deel te nemen aan Vostok-2018. De Chinezen sturen 3.200 soldaten en 30 vliegtuigen naar de Russische manoeuvres.

De Chinese deelname wekte grote onrust in Japan, waar al langer wordt gewaarschuwd voor de toenemende assertiviteit van Peking. Een halfjaar geleden hield de Chinese zeemacht haar grootste manoeuvres ooit. Maar ook de Russische ambities in het Verre Oosten jagen de Japanse autoriteiten op stang. Premier Shinzo Abe waarschuwde onlangs nog voor de Russische militaire versterking in de oostelijke regio.

Uitgerekend deze week neemt Abe deel aan een economische top in het Russische Vladivostok. Hij drong bij president Vladimir Poetin aan op een vredesverdrag tussen Japan en Rusland. Beide landen ondertekenden na de Tweede Wereldoorlog geen vredesakkoord omdat zowel Moskou als Tokio een eilandengroep in de Stille Oceaan claimt. Poetin temperde maandag de hoop dat er snel een akkoord zou komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect