Rusland beschuldigt VS ervan militaire spanningen aan te wakkeren

De Amerikaanse kruisraket van zondag zou zijn doel na 500 kilometer geraakt hebben en dus verboden geweest zijn onder het INF-verdrag. ©EPA

Een nieuwe wapenwedloop dreigt nu de VS zondag een conventionele kruisraket hebben getest.

De nervositeit tussen Rusland en de Verenigde Staten loopt op nadat de VS zondag hebben laten weten dat ze op het San Nicolas Island in Californië een conventionele kruisraket hebben getest. Het ging om de eerste test met een kruisraket sinds de VS begin augustus uit het Intermediate-range Nucleair Forces-verdrag (INF) stapten. Rusland beschuldigt de VS ervan de militaire spanningen tussen beide landen aan te wakkeren.

We zullen niet op provocaties reageren. We willen niet in een dure wapenwedloop verzeild raken.
Sergei Ryabkov
Russische onderminister van Buitenlandse Zaken

'Het is heel spijtig, maar de VS kiezen er kennelijk voor de militaire spanningen op te voeren', zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov dinsdag aan het persbureau TASS. 'We zullen niet op provocaties reageren. We willen niet in een dure wapenwedloop verzeild raken.'

Koude Oorlogsdenken

Ook China reageerde afwijzend. 'We adviseren de VS de verouderde noties van het Koude Oorlogsdenken te laten varen en zich terughoudend op te stellen in de ontwikkeling van wapens', zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij vreest dat Washington uit is op een nieuwe wapenwedloop en een confrontatie en waarschuwt voor de negatieve impact op de regionale en wereldwijde veiligheid.

Het INF-verdrag uit 1987 maakte een einde aan de kernwapenwedloop en luidde het einde van de Koude Oorlog in. De Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov kwamen overeen het bezit, het testen en het gebruik van op het land gestationeerde raketten met een reikwijdte van 500 tot 5.500 kilometer te verbieden. In de jaren daarna werden 846 Amerikaanse en 1.846 Russische raketsystemen vernietigd.

Nieuw verdrag met China

Maar in het najaar van vorig jaar kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de VS uit het verdrag zouden stappen. Volgens de VS schond Rusland het verdrag met zijn SSC-8-raket, die een bereik tussen 500 en 5.500 kilometer zou hebben. De Russen ontkennen dat en zeggen dat de raket een reikwijdte van 480 kilometer heeft.

Hoe dan ook was het verdrag al een lange tijd niet veel meer dan een stuk papier. Bovendien werd het gesloten op een moment dat er nog maar twee grootmachten waren: Rusland en de VS. Intussen is ook China op het toneel verschenen, dat niet door het verdrag gebonden is. Trump riep begin augustus op een nieuw verdrag te sluiten waar ook China onder valt. Intussen blijft de bezorgdheid groot dat het opzeggen van het verdrag tot een nieuwe wapenwedloop en nieuwe spanningen leidt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud