Advertentie
Advertentie

Rusland blokkeert VN-tribunaal voor MH17

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop van Australië en haar Nederlandse ambtsgenoot Bert Koenders. ©EPA

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad zijn veto uitgesproken over de oprichting van een VN-tribunaal dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 moet berechten. Een woordenoorlog is het gevolg. De getroffen landen onderzoeken nu andere manieren om de daders te vervolgen.

Moskou vindt het nog te vroeg om over de oprichting van een tribunaal te spreken, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet afgerond is. Verschillende landen hebben in hun spreektijd tijdens de vergadering de Russische houding veroordeeld. Bij de crash vielen op 17 juli vorig jaar 298 doden, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen.

Ik beschouw bepaalde uitspraken als beledigend en diplomaat onwaardig.
Vitali Tsjoerkin
Russische VN-ambassadeur

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin hekelt op zijn beurt dat de resolutie is ingediend, hoewel Rusland al te kennen had gegeven dat het tegen zou stemmen. De partijen die de resolutie steunden 'hebben geweigerd in de geest van samenwerking te handelen', zo verklaarde de ambassadeur. 'Ze lieten erover stemmen, terwijl ze wisten dat dit geen positief resultaat zou opleveren.'

Volgens Tsjoerkin lijkt het erop dat praktische redenen minder belangrijk waren dan 'propaganda en politieke redenen'.  Ook zijn er volgens hem woensdag 'beledigende opmerkingen' gemaakt tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad. 'Ik beschouw bepaalde uitspraken als beledigend en diplomaat onwaardig', zo verklaarde hij na afloop van de vergadering.

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken was woensdag 'diep, diep teleurgesteld''. 'Rusland is blijkbaar niet bereid om over de eigen schaduw heen te stappen.'

Rusland is blijkbaar niet bereid om over de eigen schaduw heen te stappen.
Bert Koenders
Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken

Ook premier Mark Rutte had kritiek op de Russische houding tegenover een VN-tribunaal om de daders van de ramp voor de rechter te krijgen. 'Rusland geeft kennelijk geen thuis als het gaat om internationale afspraken', liet hij in een verklaring weten.

Nabestaanden van de slachtoffers van MH17 hopen dat er geen kostbare tijd verloren gaat, nu er geen overeenstemming is bereikt over een tribunaal, liet Stichting Vliegramp MH17 weten.Hoewel een VN-tribunaal door de stemming van de baan is, ligt de weg nog open voor alternatieven.

De Nederlandse regering werkt samen met andere landen van het onderzoeksteam naar de ramp met MH17 aan een plan om de daders alsnog te kunnen berechten. 'Er zijn nog meerdere opties voor vervolging, zowel op internationaal als nationaal niveau', zei Koenders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud