Rusland en VS willen verdrag over beperking op kernwapens verlengen

De Russische president Vladimir Poetin. ©EPA

De Russische president Vladimir Poetin wil werk maken van een verlenging van het START-verdrag over de beperking van strategische kernwapens. Volgens Rusland zit de Amerikaanse president Donald Trump op dezelfde lijn.

Zowel Poetin als de Amerikaanse president Donald Trump hebben hun minister van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven om de gesprekken over de verlenging van START (Strategic Arms Reduction Treaty) op te starten, verklaarde de Russische leider aan het persbureau Interfax. Hij deed de uitspraak in de marge van de G20-top in de Japanse stad Osaka. Het huidige verdrag loopt af in 2021.

Poetin kon echter niet zeggen hoe groot de kans is dat de gesprekken ook iets zullen opleveren. 'Dat weet ik niet. Het is nog te vroeg om daarover te spreken', antwoordde hij.

Gevaar nucleaire wedloop

De Russische president heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor het gevaar van een ongebreidelde nucleaire wapenwedloop van zodra het laatste belangrijke ontwapeningsverdrag afloopt. Het huidige START-verdrag tussen Moskou en Washington loopt tot 2021. In die overeenkomst wordt het nucleaire arsenaal beperkt tot 800 draagraketten en 1.550 inzetbare kernkoppen.

De VS hadden zich begin februari al teruggetrokken uit het nucleaire wapenverdrag voor middellangeafstandsraketten (INF). De zes maanden durende opzegtermijn loopt af op 2 augustus. Washington zegt dat het zich terugtrekt omdat Rusland de overeenkomst schendt met de ontplooiing en ontwikkeling van SSC-8-raketten. Moskou ontkent de beschuldigingen en trekt zich ook terug uit dat verdrag.

Tijdens de G20-top had Poetin zijn Amerikaanse ambtgenoot al uitgenodigd voor een bezoek aan Rusland op 9 mei 2020, ter gelegenheid van de vieringen voor de 75ste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud