Advertentie

Rusland hekelt België voor mensenrechten

De Belgische behandeling van asielzoekers krijgt kritiek van Rusland - Foto Photo News ©Photo News

Rusland kapittelt België voor de veelvuldige schendingen van de mensenrechten. In een rapport geeft Moskou een ruim overzicht, gaande van antisemitisme en racisme over de discriminatie van Franstaligen tot de overvolle gevangenissen.

Na de onophoudelijke stroom van kritiek op de mensenrechten in Rusland, kaatste Moskou woensdag de bal terug. Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde een lijvig rapport van de situatie in de 28 lidstaten van de Europese Unie.

Meteen klinkt het venijnig: 'De Europese Unie blijft zichzelf opwerpen als de belangrijkste buitenpost in de strijd voor mensenrechten wereldwijd. Maar haar eigen wettelijke acties op dit vlak komen niet overeen met die claims.'

De Russen hakken in op de 'verspreiding van de neo-liberale waarden als een universele levensstijl voor alle andere leden van de internationale gemeenschap'. Een voorbeeld? 'De agressieve promotie van de rechten van de seksuele minderheid' en het opdringen van een 'afwijkende mening over homoseksualiteit'.

België

Voor België ruimen de Russen zeven pagina's in. En het is weinig opbeurende lectuur. Meteen in de openingszin wordt opgemerkt dat 'de universeel erkende rechten en vrijheden vaak worden overtreden'.

Het rapport geeft een overzicht van de meest frequente schendingen: politiegeweld, de overbevolking van de gevangenissen, de opsluiting van asielzoekers in gesloten centra, huiselijk geweld tegen vrouwen en de inperking van het recht op vrije meningsuiting.

'Een dwingend probleem is dat van de achteruitgang van het Belgische strafsysteem en de wijdverspreide schending van de mensenrechten in de lokale gevangenissen', luidt het. Het rapport geeft zelfs een rangschikking van de meest overbevolkte gevangenissen: Dinant, Vorst en Namen.

De taalstrijd is ook de Russen niet ontgaan. Het Russische ministerie merkt onder andere op dat de Vlaamse autoriteiten in april 2013 de ambtenaren verplichtte in het Nederlands te twitteren.

En het merkt op dat in de bibliotheek van de faciliteitengemeenten rond Brussel driekwart van de boeken in het Nederlands zijn, terwijl 80 procent van de inwoners Franstalig is.

Ook het racisme wordt aangekaart. Met een verwijzing naar OESO-cijfers luidt het dat 'door de etnische discriminatie de werkloosheid onder migranten 2,6 keer hoger ligt dan onder mensen geboren in België'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud