'Rusland neemt Oekraïense leger onder vuur'

De Amerikanen zeggen bewijs te hebben dat Rusland nu ook rechtstreeks raketten afvuurt op Oekraïne ©AFP

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt bewijs te hebben dat Rusland artillerie afvuurt richting Oekraïne. Dat zou betekenen dat de twee landen elkaar voor het eerst rechtstreeks bekampen.

Het zijn zware beschuldigingen die de Amerikaanse diensten op tafel leggen. Als het klopt dat Rusland nu ook rechtstreeks raketten afvuurt op buurland Oekraïne, betekent het dat de twee landen steeds meer richting een direct conflict evolueren.

Er waren al wel langer sterke vermoedens dat Poetin de pro-Russische rebellen van steun en materieel voorziet, maar de twee regeringslegers gingen elkaar nooit rechtstreeks en openlijk te lijf.

‘Poetin lijkt nu de strijd serieus op te voeren’, zegt Michael McFaul, adviseur bij het Witte Huis en voormalig ambassadeur in Moskou. ‘In de plaats van de tragedie met MH17 als aanleiding te gebruiken om een einde te maken aan deze oorlog, lijkt hij precies het tegenovergestelde te doen.’

Raketsysteem

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde donderdag bovendien dat de Russen ook nieuwe en zware raketsystemen leveren aan de pro-Russische rebellen.

De VS ziet in de reeks gebeurtenissen een duidelijk signaal dat Moskou ongerust is dat de Oekraïense regering een zwaar tegenoffensief plant tegen de rebellen na de vliegtuigramp vorige week. Poetin zou daarom zelf ook tegenmaatregelen nemen.

Rusland heeft overigens nog altijd 15 tot 18.000 soldaten paraat staan langs de Oekraïense grens, maar die troepenmacht zou sinds het neerhalen van MH17 niet meer aanzienlijk versterkt zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud