Rusland stookt woordenoorlog op

Pro-Russiche manifestenaten betogen maandag onder meer in Luhansk in Oost-Oekraïne. ©REUTERS

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergeï Lavrov, beschuldigt Kiev ervan de akkoorden van Genève te schenden. Afgelopen weekend had de Oekraïense interimpremier Jatsenjoek Rusland een ‘bedreiging voor de wereld’ genoemd. De Amerikaanse vice-president is in Kiev aangekomen om over steun te spreken.

Kiev neemt maatregelen die in 'grove tegenstelling' zijn met het akkoord dat vorige week in Genève werd gesloten ter ontmijning van het conflict in Oekraïne, stelt Sergeï Lavrov maandag. Hij voegde eraan toe dat de beschieting op zondag van een checkpoint van pro-Russiche manifestanten nabij Slavjansk, aantoont dat Kiev de prowesterse extremisten niet onder controle heeft. Wat er precies gebeurde bij dat checkpoint in Oost-Oekraïne, blijft onduidelijk - Moskou en Kiev wijzen met een beschuldigende vinger naar elkaar.

Lavrov beschuldigde de Oekraïnse interim-regering ervan de beloofde grondwetshervorming uit te stellen en pro-Russische aanhangers op te pakken, hoewel in Genève strafvrijheid werd afgekondigd voor politieke gevangenen, deelnemers aan protesten en bezetters van openbare gebouwen. 

Daarop volgde een niet mis te verstane boodschap: 'Er komen steeds meer oproepen uit Rusland om de mensen van deze willekeur te bevrijden', aldus Lavrov. 'Dat brengt ons in een moeilijke positie.' Het Kremlin had eerder verklaard dat er geen plannen zijn voor een Russische invasie in Oekraïne, wat de NAVO, EU en VS wel zeggen te vrezen. President Vladimir Poetin heeft in eigen land al een volmacht gekregen voor een militaire tussenkomst.

Rusland verwijt de regering in Oekraïne ook dat de prowesterse manifestanten het Maidan-plein in de hoofdstad Kiev nog niet ontruimden. De pro-Russische groepen die overheidsgebouwen bezetten in het oosten van Oekraïne halen dit eveneens aan om zelf ook niet te wijken.

Lavrov gaf ook Washington een veeg uit de pan: veeleer dan ultimatums te stellen tegenover Rusland, moeten de VS hun verantwoordelijkheid opnemen opdat Kiev de afspraken van Genève opvolgt. De VS, die menen dat Rusland achter de opstanden in Oost-Oekraïne zit, riepen Rusland op druk te zetten op de pro-Russische rebellen om het akkoord te respecteren.

Maandag kwam de Amerikaanse vice-president Joe Biden in Kiev aan. Hij heeft er dinsdag gesprekken met interimpresident Oleksandr Toertsjinov en premier Arseni Jatsenjoek over de situatie in Oost-Oekraïne, over steun in energiekwesties en over internationale financiële hulp.

'Rusland is bedreiging'

De uitspraken van Lavrov volgen op een weekend van spanningen. Zondag liep de spanning niet alleen op door het schietincident in Slavjansk waarbij zeker twee doden vielen. 's Ochtends was een interview van de Amerikaanse zender NBC met Arseni Jatsenjoek, opgenomen op zaterdag, uitgezonden in het programma 'Meet the Press'.

Daarin zei Jatsenjoek dat Oekraïne ‘reële steun’ van het Westen nodig heeft. ‘We hebben economische en financiële steun nodig, het is nodig om het Oekraïense leger te moderniseren en de defensiestructuren van Oekraïne te herzien.’

Maar vooral: ‘De wereld heeft een reden om bezorgd te zijn over de intentie van Poetin. President Poetin droomt ervan om de Sovjet-Unie te restaureren, elke dag gaat hij verder, en enkel God weet waar zijn eindbestemming ligt.'

Verderop in het gesprek voegde hij daaraan toe: ‘Het is glashelder vandaag dat Rusland vandaag een bedreiging is voor de wereld, een bedreiging voor de Europese Unie en een echte bedreiging voor Oekraïne.’

Later op de dag, in een interview met Fox News, wees de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten Sergei Kisliak het idee dat Rusland de Sovjet-Unie wil herstellen van de hand als ‘foutief’.

Paus Franciscus riep in zijn ‘urbi et orbi’-toespraak op tot een vreedzame dialoog in Oekraïne.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud