Rusland trekt vrijdag troepen terug aan grens met Oekraïne

Russische militaire helikopters op de Krim. ©AFP

Het vertrek van de Russische troepen langs de grens met Oekraïne doet de angst voor een nieuwe oorlog afnemen, al blijft Oekraïne waakzaam.

Rusland heeft aangekondigd dat het vrijdag begint met de terugtrekking van zijn troepen die zich hadden verzameld aan de grens met Oekraïne en op de Krim, het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland. De militaire oefeningen zijn voorbij, klinkt het.

De aanwezigheid van de Russische troepen - 150.000 soldaten, tanks, oorlogsvliegtuigen en ander materieel - baarde zowel Kiev als het Westen ernstige zorgen. Ze riepen Rusland meermaals op de troepen terug te trekken, maar Moskou riposteerde dat het op zijn grondgebied doet wat het wil.

De Russische troepen hebben hun bekwaamheid getoond om een betrouwbare verdediging van het land te verzekeren.
Sergej Sjojgoe
Russische minister van Defensie

Intussen lijkt Rusland zijn punt te hebben gemaakt. 'De troepen hebben hun bekwaamheid getoond om een betrouwbare verdediging van het land te verzekeren', zei de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe donderdag. 'Daarom heb ik besloten de inspectieactiviteiten in de militaire districten in het zuiden en het westen, grenzend aan Oekraïne, af te ronden.'

Het is niet duidelijk hoe lang de terugtrekking zal duren, maar die moet uiterlijk op 1 mei zijn afgerond. Voorlopig zijn nog geen troepenbewegingen waargenomen.

Oekraïne verwelkomde de aankondiging, maar blijft waakzaam, zei president Volodimir Zelenski. Hij twitterde dat de troepenreductie bij de grenzen leidt tot minder spanningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud