Rusland uit G8 gewipt

De Nederlandse premier Mark Rutte begroet de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor de start van de G7-top. - Foto AFP ©AFP

De staatshoofden en regeringsleiders van de zeven leidende industrielanden, verenigd in de G7, kwamen maandag in Den Haag samen om de crisis in op de Krim te bespreken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, was niet onder de indruk.

De leiders van de G7-landen - Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk - werden in de ambtswoning van de Nederlandse premier Mark Rutte vergezeld van de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Europese commissievoorzitter José Manuel Barroso.

De staatshoofden bekeken of er nog sancties tegen Rusland mogelijk zijn. Recent werden al maatregelen getroffen tegen personen die bij de Russische annexatie van de Krim zijn betrokken. Het gaat om inreisverboden en het bevriezen van tegoeden. De Amerikanen bereiden ook economische sancties voor.

 De Belgische premier, Elio Di Rupo, waarschuwde vooraf dat de sancties in ieder geval 'goed doordacht' moeten zijn. 'België wil dat de sancties Rusland pijn doen, maar niet de Europese burgers en ondernemingen', stelde Di Rupo. Volgens hem moeten er sancties komen, maar moet men in de eerste plaats de dialoog met Moskou hervatten 'opdat het ergste niet zou gebeuren'.

Sotsji

De staatshoofden en regeringsleiders van de zeven leidende industrielanden beslisten dat er in juni een G7-top georganiseerd wordt in Brussel. Die top komt er in de plaats van de G8-top die in het Russische Sotsji was voorzien en die geannuleerd wordt wegens de annexatie van de Krim.

Rusland hoort dus voorlopig niet meer bij de club. Het land werd in 1998 toegelaten tot de G7, die vanaf dan de G8 werd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maakte alvast duidelijk niet onder de indruk te zijn. 'De G8 is een informele club die geen lidkaarten uitdeelt en dus ook niemand kan buitensmijten', zei hij tijdens een persconferentie. 'Tegenwoordig worden alle belangrijke kwesties toch in de G20 besproken', voegde hij toe. Een uitsluiting uit de G8 zou 'geen grote tragedie zijn', aldus Lavrov.

Incident

Ook op de nucleaire top was de kwestie Oekraïne nooit ver weg. Zo verliet de Russische delegatie maandagnamiddag de vergadering na een incident met een vertegenwoordiger uit Oekraïne.

In de loop van de avond vond ook een gesprek onder vier ogen plaats tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov en zijn Oekraïense ambtgenoot Andreij Desjtsjitsja.

Tijdens een persconferentie ging Lavrov achteraf niet in op de exacte inhoud van de gesprekken. ‘We bespraken actuele dossiers en zaken waarmee volgens ons rekening mee moet worden gehouden hij het overwinnen van de crisis in Oekraïne’, zei hij. Lavrov liet ook weten dat hij het belang van grondwettelijke hervormingen in Oekraïne benadrukt heeft.

De ontmoeting kwam er op verzoek van Oekraïne. Het was het belangrijkste diplomatieke contact tussen Moskou en Kiev sinds de machtswissel in Oekraïne eind februari.

Xi Jinping

Voor de nucleaire en G7-top had de Amerikaanse president Barack Obama maandag een ontmoeting met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. In de residentie van de Amerikaanse ambassadeur hield de Chinese president zich op de vlakte over Oekraïne.

China zit duidelijk verveeld met de annexatie van de Krim door Rusland. Het land spreekt normaal gesproken zijn steun uit voor Moskou, maar is anderzijds steevast gekant tegen inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Xi herhaalde daarom enkel dat China zich verbonden heeft tot het uitbouwen van 'een nieuw model van relaties tussen grote landen'.

Obama merkte op dat de relaties tussen Washington en Peking functioneren ondanks 'bestaande wrijvingen', onder meer in dossiers als mensenrechten en maritieme kwesties in de Zuid-Chinese Zee en de Stille Oceaan.

De echtgenote van de Amerikaanse president, Michelle Obama, is momenteel voor een week op bezoek in China, waar zij ook de Chinese president ontmoette. Maandat bracht ze samen met haar dochters Malia en Sasha in Xi'an een bezoek aan het befaamde terracottaleger. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud