Advertentie

Rusland zit achter dood Litvinenko, besluit mensenrechtenhof

Alexander Litvinenko stierf 15 jaar geleden na een vergiftiging met het radioactieve polonium-210. ©REUTERS

Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens pleegden een ex-KGB'er en een tweede Rus de moord met polonium-210. Het Kremlin heeft elke Russische betrokkenheid steeds ontkend.

Alexander Litvinenko was een voormalige agent van de Russische geheime dienst KGB. Hij leefde sinds 2001 in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk, nadat hij corruptie en vermeende banden tussen Russische inlichtingendiensten en de georganiseerde misdaad aan de kaak had gesteld.

Litvinenko overleed 15 jaar geleden, op 23 november 2006 in Londen. Nog voor zijn dood was duidelijk dat de uitgesproken Kremlin-criticus vergiftigd was met het radioactieve polonium-210. Op zijn sterfbed wees hij met een beschuldigende vinger naar president Vladimir Poetin. In een onderzoeksrapport uit 2016 bestempelden de Britse autoriteiten Dmitri Kovtun en ex-KGB'er Andrei Lugovoy als de daders, maar Rusland weigerde hen uit te leveren.

De rechters in Straatsburg zien 'sterke vermoedens' dat de daders 'handelden als agenten van de Russische staat'.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wijst nu ook naar Kovtun en Lugovoy. De rechters in Straatsburg spreken bovendien van 'sterke vermoedens' dat de daders 'handelden als agenten van de Russische staat'. Moskou kwam ook nooit met 'een bevredigende alternatieve verklaring' voor zijn dood en kon de conclusies van het Britse onderzoek niet weerleggen. 

Litvinenko in het ziekenhuis, drie weken na zijn vergiftiging met polonium-210. ©REUTERS

Tot slot wijzen Europese rechters erop dat de Russische autoriteiten geen doeltreffend intern onderzoek hebben gevoerd om de verantwoordelijken voor de moord te identificeren en te veroordelen. 

Het mensenrechtenhof bevindt Rusland schuldig aan schendingen van artikel 2 van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, dat het recht op leven waarborgt. Rusland is eveneens schuldig aan een schending van artikel 38, dat stelt dat staten verplicht zijn alle documenten te verstrekken die het EHRM in staat stellen een zaak te onderzoeken.

Rusland moet de weduwe van Litvinenko 100.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud