Russen deden zich voor als Iraniërs om overheden te hacken

De Iraanse president Hassan Rouhani (l.) en zijn Russische collega Vladimir Poetin. ©AFP

Russische hackers zouden zich het voorbije anderhalf jaar als Iraniërs voorgedaan hebben om tientallen doelwitten te hacken.

Russische hackers hebben zich vermomd als Iraniërs om doelwitten in zeker 20 landen aan te vallen. Dat hebben de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten maandag onthuld. De Iraanse hackers waren zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust.

De Russische Turla-groep, die aan de Russische inlichtingendiensten gelinkt wordt, zou in het geniep de werkmethodes en computerinfrastructuur van de Iraanse Oilrig-groep gebruikt hebben om tal van doelwitten aan te vallen. Ze hoopten hun identiteit te verbergen omdat Iran een voor de hand liggende dader van zulke aanvallen is. De slachtoffers waren divers: het gaat om militaire doelwitten, overheden, wetenschappelijke organisaties en universiteiten in de hele wereld, maar vooral in het Midden-Oosten.

We willen een duidelijke boodschap sturen dat we hackers hoe dan ook identificeren, zelfs als ze hun identiteit proberen te verdoezelen.
Paul Chichester
Functionaris Britse geheime dienst

'Turla kon van de operaties van Oilrig profiteren', zei Paul Chichester, een hoge functionaris van de Britse geheime dienst GCHQ. 'Zo kreeg het veel sneller toegang tot zijn slachtoffers. Het maakte het leven veel gemakkelijker. Het was een opportunistische operatie die Turla een schat van informatie opgeleverd heeft die het anders niet gehad had.'

Verdoezelen

Volgens Chichester ontmaskerden de inlichtingendiensten de Russen en werd geen enkele Russische aanval verkeerdelijk aan Iran toegeschreven. 'We willen een duidelijke boodschap sturen dat we hackers hoe dan ook identificeren, zelfs als ze hun identiteit proberen te verdoezelen', zei hij maandag.

De Britse spion benadrukte wel dat de nieuwe manier van aanpak tot veel verwarring leidt en dat hackers er almaar beter in slagen hun sporen te verdoezelen. 'Deze operatie is bijzonder complex, grootschalig en gesofisticeerd. We hebben nooit eerder zoiets gezien. Het is echt heel moeilijk om je als hacker te vermommen.'

Het Westen beschouwt Rusland en Iran als twee van de gevaarlijkste spelers in cyberspace, naast China en Noord-Korea.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud