Russiche groep probeert vaccincentra te hacken

De universiteit van Oxford, dat een coronavaccin ontwikkelt voor AstraZeneca, is het doelwit van cyberaanvallen, stellen westerse inlichtingendiensten. ©REUTERS

Volgens Amerikaanse en Britse overheidsbronnen hackt een Russisch groep stelselmatig centra waar vaccins worden ontwikkeld.

Verschillende inlichtingendiensten, uit het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada, onderzoeken aanhoudende cyberaanvallen tegen overheden, denktanks en andere doelwitten in meerdere landen. 'De doelwitten zijn onder meer universiteiten, bedrijven en organisaties die vaccins ontwikkelen en testen', stellen anonieme bronnen. Met de actie zouden de hackers intellectuele rechten op de vaccins afhandig willen maken.

De veiligheidsdiensten wijzen met een beschuldigende vinger naar de Russische groep APT 29, beter bekend onder de roepnaam 'Cozy Bears'. Die 'Gezellige Beren' worden beschouwd als een onderdeel van de Russische inlichtingendiensten die ook genoemd worden in onderzoeken naar aanvallen op het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende Europese regeringen.

Coronavaccin

De waarschuwing is bedoeld om de potentiƫle doelwitten te alarmeren zodat ze hun verdediging beter kunnen organiseren. Een aantal universiteiten kregen al bijkomende encryptiesoftware van de overheid om zich te verdedigen.

De berichten over de systematische hackings doen de bezorgdheid over de digitale veiligheid bij de bestrijding van de coronapandemie toenemen. Volgens het Verenigd Koninkrijk is een van de doelwitten de universiteit van Oxford, de koploper in de race naar een coronavaccin. Oxford werkt daarvoor samen met de Britse farmagigant AstraZeneca.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud