Advertentie

Russisch miljardair Berezovski overleden

©EPA

De Russische miljardair Boris Berezovski is overleden. De 67-jarige oligarch werd zaterdag dood aangetroffen op zijn landgoed nabij de Engelse stad Ascot in het graafschap Surrey, zo meldden Britse media.

Over de omstandigheden rond zijn dood, die door zijn familie en zijn advocaat werd bekendgemaakt, is niets bekend. Berezovski was een fel criticus van het Kremlin. Hij woonde in Engeland, omdat president Vladimir Poetin hem de toegang tot Rusland onmogelijk maakte.

Berezovski was een van de eerste zakenlieden in de communistische Sovjet-Unie, waaraan in het begin van de jaren '90 een einde kwam. Zijn vlotte babbel, uitgebreide netwerk en energieke houding leidden ertoe dat hij in de jaren 80 en 90 miljoenen verdiende. Berezovski kocht de grootste autofabriek van Rusland: AvtoVAZ - bekend van de Lada - en het grootste Russische televisiekanaal ORT.

Onder Poetin, die volgens ingewijden door Berezovski zelf als politiek leider was voorgedragen, verloor hij zijn macht. De oligarch bekritiseerde tot diens ongenoegen de president. Berezovski week uit naar Groot-Brittannië. Londen weigerde hem steevast uit te leveren en verleende in 2003 politiek asiel aan de zakenman, een vertrouweling van FSB-overloper (ex-KGB) Aleksander Litvinenko, die in Londen in 2006 werd vermoord.

Zijn doodsoorzaak is nog niet duidelijk. De politie vond alvast 'niets verdacht' in de Ascot Residence, het landgoed van Berezovski in het zuidwesten van Londen. De politie zocht naar nucleaire, radiologische, biologische en chemische substanties. "We voeren nu de gebruikelijke onderzoeksdaden uit", klinkt het bij de Thames Valley Police, die belast is met het onderzoek.

Volgens een vertrouweling van Berezovski was de man de jongste tijd fel veranderd. 'Hij was depressief en melancholisch'.    

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud