Russisch schip kan Nord Stream 2-gaspijpleiding verder aanleggen

Door Amerikaanse sancties loopt de bouw van de gaspijpleiding Nord Stream 2 vertraging op. ©AFP

Russisch president Vladimir Poetin zegt met Academic Cherskiy de omstreden gaspijpleiding verder te kunnen aanleggen, ondanks de Amerikaanse sancties.

Poetin zegt dat Rusland een schip heeft waarmee het de aanleg van de Nord Stream 2-gaspijpleiding naar Duitsland kan vervolledigen. Dat schrijft het persagentschap Reuters op gezag van de Russische krant Kommersant, die anonieme bronnen citeert.

160
Gaspijpleiding
Van de Nord Stream 2-gaspijpleiding moet nog 160 van de 2.460 kilometer gebouwd worden

Het project was stilgevallen nadat de Amerikaanse president Donald Trump vorige week sancties had opgelegd aan elk bedrijf dat meewerkt aan de aanleg van de omstreden pijpleiding, waarvan nog 160 van de 2.460 kilometer gebouwd moet worden. Volgens de Amerikanen maakt de gaspijpleiding Europa te afhankelijk van Rusland voor zijn energiebevoorrading.

Het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas trok zijn twee installatieschepen al terug om de Amerikaanse sancties te vermijden.

Paar maand extra

Maar nu blijkt dat de Russische energiereus Gazprom in 2016 een ​​pijplegschip, de Academic Cherskiy, kocht dat als redmiddel kan worden gebruikt als Europese bedrijven stoppen met werken aan Nord Stream 2. Volgens de Russische krant Kommersant zou Poetin woensdag gezegd hebben dat het project wel een paar maanden meer tijd nodig heeft als gevolg van de Amerikaanse sancties.

Voor de aankondiging van die sancties hadden de Russische autoriteiten gezegd dat Nord Stream 2 operationeel zou zijn tegen medio 2020. De pijpleiding is bedoeld om de capaciteit van de eerste pijpleiding op de bodem van de Baltische Zee te verdubbelen en jaarlijks tot 55 miljard kubieke meter extra Russisch gas te transporteren naar Noord-Duitsland. Van daar gaat het gas naar consumenten in heel Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud