Russisch vliegtuig brak vermoedelijk in de lucht

Een brokstuk van het gecrashte vliegtuig ©AFP

De Russische Airbus A321 die zaterdag met 234 mensen aan boord crashte boven de Sinaï in Egypte, is vermoedelijk in de lucht uiteengereten.

Brokstukken van het vliegtuig zijn verspreid over een gebied van 20 vierkante kilometer teruggevonden. 'Het onderzoek naar de oorzaak van de crash kan nog maanden duren', verklaarde Egyptisch president Abdel Fattah al-Sissi zondag. De zwarte dozen, die teruggevonden zijn, moeten de komende dagen een eerste indicatie geven.

Volgens de Russische autoriteiten brak het vliegtuig al in de lucht in stukken, maar is het nog te vroeg om daar de oorzaak van aan te duiden. 'Het toestel is in de lucht uit elkaar gerukt en de wrakstukken liggen over een groot gebied verspreid', verklaarde de Russische onderzoeker Viktor Sorotsjenko in de Sinai. Hij is namens Rusland lid van een internationale delegatie die zich in Egypte over de crash van het vliegtuig buigt.

De Airbus A321 van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia was op weg van de populaire badplaats Sharm El Sheikh naar Sint-Petersburg. Aan boord zaten, op een handvol Oekraïners na, allemaal Russische toeristen die terugkwamen van een vakantie in Sharm El Sheikh. 

Het toestel verdween zaterdagochtend boven de Egyptische Sinai-woestijn van de radar. Het toestel moest contact maken met de Cypriotische luchtverkeersleiding, maar deed dat niet.

De rampsite. ©Mediafin

Aanvankelijk was er veel verwarring over het lot van het toestel. Er was sprake van een crash, maar de Egyptische luchtvaartautoriteiten spraken dat tegen en zeiden dat het toestel zich al veilig in Turks luchtruim bevond. Even later bevestigden dan toch zowel het kabinet van de Egyptische premier Sherif Ismaïl en de Egyptische luchtvaartautoriteiten de crash. 

224 inzittenden

Deze Airbus A-321 Metrojet crashte in de Sinaï woestijn. ©REUTERS

Het toestel steeg om 5.51 uur plaatselijke tijd op uit het toeristische verblijf Sharm El Sheikh, gelegen aan de Rode Zee, op weg naar het Russische Sint-Petersburg. Na 23 minuten maakte het vliegtuig plots een duik, zo wezen flighttracking-websites uit (zie tweet). Ook de snelheid viel bruusk terug. Het contact werd verbroken om 6.14 uur. Het ongeluk vond plaats in een desolaat bergachtig gebied in de Sinai-woestijn. De rampsite werd later vastgesteld op 35 kilometer ten zuiden van Al-Arish, in de Al-Hasanah-regio. 

Wat het ongeluk veroorzaakt heeft, is hoogst onduidelijk. Een menselijke fout werd in een eerste inschatting uitgesloten, maar mogelijk zou een technisch probleem aan de basis liggen. De Russische onderzoekers zeggen geen enkele piste uit te sluiten.

De Egyptisch openbaar aanklager heeft een onderzoek laten instellen naar de oorzaak van de crash. Op nieuwssite Al-Ahram, eigendom van de Egyptische overheid, is te lezen dat de piloot nog contact zou gezocht hebben met de autoriteiten om een gewijzigde route te krijgen en een noodlanding in Caïro te maken. 

In Rusland werden de kantoren van de luchtvaartmaatschappij Kogalymavia doorzocht, en een onderzoekscomité ging ook langs op Domodedovo, de luchthaven van Moskou waar het toestel eerder opsteeg. Speurders onderzoeken ook stalen van de brandstof die het toestel tankte tijdens een vroegere stop in het Russische Samara.

IS claimt

Het Franse persbureau AFP meldt wel dat de Egyptische tak van Islamitische Staat op hun Twitteraccount de verantwoordelijkheid opeist voor het neergestorte vliegtuig. 'De soldaten van het kalifaat zijn erin geslaagd om een Russisch vliegtuig in de Sinaï uit de lucht te halen.' Eerder op de dag hadden Egyptische autoriteiten de piste van een aanslag evenwel compleet uitgesloten. Ook Rusland zegt dat IS er niets mee te maken heeft.

 

 

Toeristen

Aan boord van het toestel zaten 224 mensen, waaronder 217 passagiers en 7 crewleden. De Russische ambassade in Egypte bevestigde dat zij allemaal om het leven kwamen.

Reddingswerkers die de rampsite al bereikten, verklaarden aan persagentschap Reuters dat het toestel in twee gebroken is. De Russische president Vladimir Poetin kondigde een dag van nationale rouw aan op 1 november. De Russische autoriteiten zullen Egypte ook bijstaan in het onderzoek naar de crash.

Zo'n 144 lichamen van verongelukte passagiers kwamen maandag in de vroege ochtend aan in Sint-Petersburg. In het gerechtelijk labo van het crematorium gaat men die identificeren, op basis van DNA-gegevens. Daarna worden de stoffelijke resten overgemaakt aan de nabestaanden. 

De maatschappij Kogalymavia werd in 1993 opgericht en telt 2 Airbus A320 toestellen en 7 A321 vliegtuigen. De maatschappij ging vroeger over de tong als Kolavia. 

Voorzorg

Luchtvaartmaatschappijen Thomas Cook en Jetairfly vliegen voorlopig niet meer over het Sinaï-schiereiland. Ook Lufthansa en Air France-KLM beslisten zaterdag om de regio voorlopig uit voorzorg te mijden. Emirates kondigde zondag eveneens aan dat haar vliegtuigen omvliegen. Qatar Airways benadrukte zondag dan weer dat de regels voor het luchtruim boven Egypte niet zijn gewijzigd en is het niet nodig wijzigingen in routes aan te brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud