Ruzie en gerommel bij Charlie Hebdo

©AFP

Rien ne va plus bij Charlie Hebdo. Vier maanden na het bloedbad in Parijs liggen de overlevenden met elkaar overhoop.

Bij de terroristische aanslag op de Parijse redactielokalen van Charlie Hebdo in januari vielen 12 doden, onder wie 9 redactieleden. De terreurdaad maakte het satirische weekblad, dat al jaren met een dalende oplage kampte, in één klap wereldberoemd. Het regende steunbetuigingen en financiële giften.

Vandaag zou Charlie Hebdo op een berg geld van zo'n 30 miljoen euro zitten. De aandelen van het bedrijf zijn echter nog steeds verdeeld over twee directieleden en de nabestaanden van de vermoorde hoofdredacteur Charb. Dat zit enkele redactieleden hoog. Een tiental redacteurs heeft in een open brief meer collegialiteit en een grotere financiële inspraak gevraagd. 'Wij accepteren niet dat een handvol mensen de macht krijgt zonder ook maar enigszins rekening te houden met alle anderen die het blad maken en steunen', staat in de brief.

Profeet tekenen

Een van de historische medewerkers van het blad, Zineb El Rhazoui, wordt  met ontslag bedreigd. Ze zou te weinig stukken schrijven. Hoewel ze niet op de redactie was tijdens de aanslagen, kreeg El Rhazoui in februari doodsbedreigingen. Ze voelt zich niet gesteund door de directie. 'Ik word bedreigd, mijn man is zijn baan kwijt omdat terroristen zijn werkplek te weten zijn gekomen, ik slaap alleen nog maar bij vrienden en in hotels, en nu wil de directie me ontslaan. Bravo Charlie', zegt de journaliste  in Le Monde.

Een van de prominentste oudgedienden, tekenaar Luz, neemt ontslag. Hij wil geen spotprenten van de profeet Mohammed meer tekenen, wat hem op zware kritiek komt te staan van de vrouw van de vermoorde hoofdredacteur Charb. Zij vindt dat Luz 'het werk van de terroristen afmaakt' door de profeet niet meer te tekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud