Advertentie

Sancties nekken top Trump en Kim

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. ©Photo News

De top in Hanoi is volgens president Donald Trump mislukt omdat Kim Jong-un eiste dat alle sancties tegen zijn land verdwijnen zonder duidelijke tegenprestaties van Noord-Korea.

De Amerikaanse president Donald Trump zei op een persconferentie na de abrupt beëindigde topontmoeting dat hij 'dacht een productieve tijd te hebben gehad, maar dit ging over sancties. Zij willen van alle sancties af. Dat kunnen we niet doen.'

Trump zei dat Kim het Koreaanse schiereiland wil ontdoen van kernwapens en beloofde geen kernproeven te doen. Maar Kim bleek volgens Trump niet bereid meer te doen voor het ontmantelen van zijn nucleaire arsenaal.

Noord-Korea wil van alle sancties af. Dat kunnen we niet doen.
Donald Trump
President VS

Hij zei ook dat hij nog steeds een heel goede relatie met Kim heeft en dat ze het geen goed idee vonden iets te ondertekenen. Dat zou niet gepast zijn geweest, zei Trump. Maar hun relatie is heel vriendschappelijk gebleven. Ze hebben het volgens Trump wel niet over een derde top gehad.

De top in Hanoi was de tweede tussen de twee leiders. In juni vorig jaar was de eerste in Singapore. Ook die eindigde zonder concrete afspraken, maar toen was er wel een vage slotverklaring.

Stalinistisch

Het topoverleg moet het in stalinistische stijl geregeerde en berooide Noord-Korea zover krijgen zijn kernwapens op te geven. In ruil zou Kim de kans krijgen normale internationale relaties, inclusief handelsrelaties, aan te gaan.

Het regime in Pyongyang voelt zich door de economische achteruitgang en de sancties bedreigd. Maar zonder kernwapens vreest het zich niet te kunnen verdedigen.

Het is onduidelijk hoe het nu verdergaat met het nucleaire arsenaal van Noord-Korea. Op de Zuid-Koreaanse beurs kelderden de aandelenkoersen onmiddellijk bij het bekend worden van de mislukking in Hanoi.

Op het laatste moment werd donderdagmiddag een lunch van Kim en Trump afgezegd en werd de 'gezamenlijke ondertekening van een slotverklaring' van de agenda geschrapt. Maar volgens een woordvoerster van het Witte Huis waren de gesprekken goed en constructief en is een vervolg mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud