Scherpe taal op VN-Veiligheidsraad

De Amerikaanse VN-Ambassadeur Nikki Haley liet weten dat de VS klaar staan om opnieuw te reageren bij een chemische aanval in Syrië. ©REUTERS

De Russische ambassadeur heeft op de VN-Veiligheidsraad de bombardementen van vannacht in Syrië door westerse landen 'het gedrag van hooligans' genoemd. De VS van hun kant lieten weten 'locked and loaded' te zijn om opnieuw militair te reageren.

De VN-Veiligheidsraad is zaterdag - op verzoek van Rusland - in een spoedzitting bijeengekomen om te praten over de gebeurtenissen van afgelopen nacht in Syrië. Rusland vroeg er dat de leden "de agressie veroordelen, door de VS en zijn bondgenoten en gericht tegen Syrië".

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzya, noemde de aanval een agressieve daad van Amerika en zijn bondgenoten. "De VS maakten een al rampzalige humanitaire toestand in Syrië nog erger", zei Nebenzya. "De escalatie waarop Washington aanstuurt, destabiliseert het hele Midden-Oosten. De VS en hun bondgenoten negeren het internationale recht", aldus de ambassadeur. "Dit is een neokoloniaal optreden en herinnert aan het gedrag van hooligans. De Veiligheidsraad werd volledig genegeerd, zijn autoriteit ondermijnd". Nebenzya zei dat er geen enkel bewijs van de inzet van chemische wapens in Douma was en vroeg zich af of de VS een ooit welvarend land naar het stenen tijdperk wilden terugbombarderen.

Dit is een neokoloniaal optreden en herinnert aan het gedrag van hooligans
Vasily Nebenzya
Russisch ambassadeur bij de Verenigde Naties

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties (VN), Nikki Haley, zei dat de VS opnieuw zullen reageren in geval van een nieuwe chemische aanval in Syrië. Haley zei met de Amerikaanse president Donald Trump gesproken te hebben na de aanvallen van vannacht. Volgens haar zei hij dat de Verenigde Staten "locked and loaded" of gevechtsklaar zijn, als het Syrische regime het giftige gas opnieuw gebruikt. De VN-Veiligheidsraad is er volgens Haley niet in geslaagd om diegenen die chemische wapens gebruiken ter verantwoording te roepen, en dan vooral door Rusland. Rusland sprak zes keer zijn veto uit tegen resoluties die het gebruik van chemische wapens aankaartten, wat volgens Haley groen licht gaf aan Syrië om zijn wapenprogramma verder te zetten en te gebruiken tegen burgers. De luchtaanvallen die de VS samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk uitvoerden, waren gerechtvaardigd als vergelding voor het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime, stelde Haley.

Een Franse Rafale steeg gisteren op om deel te nemen aan bombardementen op Syrië van vorige nacht. ©EPA

In Brussel hebben de landen van de NAVO zaterdag hun "volledige steun" gegeven aan de aanvallen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, zo heeft de secretaris-generaal van het Atlantische bondgenootschap, Jens Stoltenberg, gezegd. De aanvallen zullen de capaciteit van het bewind om andere aanvallen met chemische wapens op de bevolking uit te voeren, "aanzienlijk verminderen", zei hij aan de pers na een spoedbijeenkomst in Brussel van de Noord-Atlantische Raad (de ambassadeurs van de 29 lidstaten). Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS brachten hun bondgenoten op de vergadering op de hoogte van de acties die ze vrijdagnacht in Syrië ondernamen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud