Slecht klimaatrapport voor CFE, Colruyt en GBL

©BELGA

707 grote industrieconcerns, waaronder het Belgische CFE, Colruyt en GBL, geven investeerders onvoldoende inzage in wat ze doen om de risico's voor klimaatverandering, watergebruik en ontbossing te beperken.

Dat blijkt uit een rapport van CDP, een ngo die ijvert voor meer transparantie van bedrijven met een grote ecologische voetafdruk tegenover mogelijke investeerders.

CDP meet al vier jaar de mate waarin bedrijven inzage geven in de aanpak van de grote milieurisico's van vandaag: klimaatverandering, water en ontbossing. Het is de eerste keer dat de milieu-ngo ook publiek rapporteert over de resultaten van hun 'non-disclosure campagne'.

88
milieurapportering
88 wereldwijde investeringsgroepen namen deel aan deze 'non disclosure campagne'

Aan de campagne namen 88 wereldwijde investeringsgroepen deel. Samen zijn die goed voor 10.000 miljard dollar aan activa. 546 bedrijven krijgen een onvoldoende voor klimaatverandering, 166 voor waterbeheer en 115 voor ontbossing. Alles samen wijzen de investeringsgroepen dus 707 bedrijven met de vinger.

Drie Belgische bedrijven

Drie Belgische bedrijven komen in de lijst voor. Bouw- en baggergroep CFE wordt gevat voor een gebrek aan transparantie over de aanpak van klimaatverandering. Hetzelfde verdict geldt voor de industriële holding GBL. Retailer Colruyt wordt in de drie categorieën (klimaat, water en ontbossing) met de vinger gewezen.

De lijst bevat bedrijven van over de hele wereld, gaande van energiebedrijven Exxon Mobil en BP, tot het Amerikaanse Amazon, het Chinese Alibaba, het Luxemburgse RTL en de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair.

Apple krijgt goede punten voor klimaat, maar een onvoldoende voor ontbossing; hetzelfde  geldt voor de Franse winkelketen Carrefour. Het Duitse chemiebedrijf BASF zit goed inzake klimaat en ontbossing, maar niet voor water.

Vergelijkbare cijfers nodig

Investeerders en de bredere markten hebben nood aan consistente en relevante gegevens die makkelijk toegankelijk en vergelijkbaar zijn.
Emily Kreps
Milieu-ngo CDP

'We weten  dat klimaatverandering, de beschikbaarheid van water en ontbossing een materieel risico vormen voor investeringen. Maar die risico's kunnen  niet beheerst worden zonder duidelijke informatie,' zegt Emily Kreps van ngo CDP.

Ze wijst erop dat sommige bedrijven wel hun eigen duurzaamheidsrapporten publiceren. Maar dat is onvoldoende: 'Investeerders en de bredere markten hebben nood aan consistente en relevante gegevens  die makkelijk toegankelijk en vergelijkbaar zijn.'

Sophia Cheng, investeringshoofd van Cathay Financial Hondings,  erkent dat 'klimaatverandering, ontbossing en water kritieke uitdagingen zijn die onmiddellijke actie vereisen.  Deze campagne moet de transparantie van bedrijven bevorderen en investeerders helpen deze milieurisico's  en kansen beter te beheersen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud