Smeltend ijs doet zeeniveau almaar sneller stijgen

©REUTERS

Zonder extra inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen in te perken, dreigt de zeespiegel met meer dan een meter te stijgen tegen 2100. Daarvoor waarschuwt het VN-klimaatpanel IPCC in een nieuw rapport.

Door het smeltende ijs van gletsjers en de poolkappen is het zeeniveau de voorbije decennia almaar sneller aan het stijgen. Als er geen extra maatregelen komen, dreigen catastrofale gevolgen, waarschuwt het VN-panel van klimaatexperts IPCC in een toonaangevend nieuw rapport. Kuststeden dreigen dan onder water te lopen, gletsjers verdwijnen, rivieren komen droog te staan en het leven in de oceanen zou ineenstorten.

Het rapport bestudeert verschillende scenario's. Bij ongewijzigd beleid, waarbij de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen, verwacht het IPCC een stijging van het zeeniveau tussen 60 en 110 centimeter tegen 2100 (in vergelijking met de periode 1986-2005). Als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen zou het zeeniveau tegen 2300 met meer dan vijf meter kunnen toenemen, waarbij miljoenen mensen moeten verhuizen op de vlucht voor het stijgende water.

De impact van de opwarming van de aarde is nu al volop voelbaar, maar tegelijk benadrukt het IPCC dat inspanningen wel degelijk een verschil maken. Als de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen en de globale temperatuurstijging beperkt wordt tot minder dan 2 graden, stijgt het waterpeil op zee tegen het einde van de eeuw met 30 tot 60 centimeter. De impact op kuststeden, watervoorziening en biodiversiteit is dan veel minder verregaand dan bij ongewijzigd beleid.

©Mediafin

Sneller smeltend ijs

Meer dan 100 wetenschappers uit 30 landen werkten samen aan het toonaangevende rapport. Het bundelt de bevindingen uit bijna 7.000 wetenschappelijke studies en hield rekening met duizenden opmerkingen van experten en overheidsvertegenwoordigers.

+5
Zeeniveau
Als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen zou het zeeniveau tegen 2300 met meer dan vijf meter kunnen toenemen.

In het rapport, waarvan delen eerder al uitlekten, waarschuwt het klimaatpanel dat de stijging van het zeeniveau almaar sneller gaat. Sinds het begin van de 20ste eeuw is het zeeniveau met 16 centimeter gestegen en sinds 1990 gaat die stijging meer dan dubbel zo snel als de voorgaande honderd jaar. 

In een eerder rapport uit 2013 ging het IPCC er nog van uit dat de stijging van het zeeniveau tegen 2100 met minder dan een meter zou stijgen. Doordat het ijs in Groenland en Antarctica sneller smelt, gaan de klimaatexperts er nu van uit dat de stijging meer dan een meter kan bedragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud