Spoedoverleg over coronavirus

Medewerkers van een ziekenhuis in het Chinese Jinyintan waar coronapatiënten worden behandeld. ©REUTERS

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt woensdag spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Experts moeten besluiten of de uitbraak de internationale volksgezondheid bedreigt.

De mysterieuze longziekte, die de naam 2019-nCoV kreeg, is voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan. Er wonen 11 miljoen mensen en de stad is een belangrijk transitpunt voor verplaatsingen in China.

De Chinese autoriteiten hebben meer dan 400 besmettingen en negen doden gemeld. Ook in Zuid-Korea, Thailand en Japan stak het virus de kop op. In de VS werd dinsdag de eerste patiënt gemeld. 

China waarschuwt dat het virus zal muteren en zich gemakkelijker zal verspreiden. De vrees bestaat dat de situatie verergert. Op 25 januari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, en rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis. Besmettelijke patiënten kunnen voor een snelle verspreiding van het virus zorgen, waarschuwen gezondheidsexperts.

Uitzonderlijk

Het komt zelden voor dat de WHO een virusuitbraak bestempelt als 'internationale volksgezondheidscrisis' ('Public Health Emergency of International Concern'). Dat gebeurde onder meer bij de ebola-epidemie in West-Afrika.

De WHO omschrijft zo'n gezondheidscrisis als een 'uitzonderlijke gebeurtenis' die ook de volksgezondheid in andere landen bedreigt. In zo'n geval is mogelijk een 'gecoördineerde internationale reactie' nodig.

In diverse landen zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, bijvoorbeeld door reizigers op luchthavens te controleren op koorts.

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud