Advertentie

'Sterke NAVO voorwaarde voor betere relatie met Rusland'

Jens Stoltenberg. ©REUTERS

Op zijn eerste werkdag als secretaris-generaal van de NAVO heeft de Noorse ex-premier Jens Stoltenberg de verdediging van lidstaat Turkije tegen IS vooropgesteld. Hij waarschuwde ook voor het 'Russische gevaar'.

Jens Stoltenberg is woensdagochtend de Deen Anders Fogh Rasmussen opgevolgd als secretaris-generaal van de NAVO. Dat gebeurt op een moment dat het trans-Atlantische bondgenootschap als anachronisme uit de Koude Oorlog plotsklaps aan relevantie wint.

Oekraïne

Door de Oekraïense burgeroorlog staan de 28 lidstaten opnieuw neus aan neus met Rusland. Zeker Oost-Europese landen als Polen, die na de val van de muur het Warschaupact inruilden voor de NAVO, houden weinig goede herinneringen over aan de invloedssfeer uit Moskou. Om die reden werd vorige maand op de NAVO-top in Wales beslist een 4.000 man sterke interventiemacht op te richten die snel de oostgrens moet kunnen verdedigen.

'Rusland schendt de internationale wetten', stelde Stoltenberg tijdens zijn eerste persconferentie. De Noorse oud-premier put hoop uit het staakt-het-vuren tussen de Oekraïense troepen en de pro-Russische rebellen, maar Rusland blijft 'een gevaar'. Het land kan Oekraïne nog steeds destabiliseren.

Diplomatischer

Toch maakte Stoltenberg ook duidelijk dat een goede relatie met Rusland niet hoeft te botsen met een sterk bondgenootschap op militair en politiek niveau. 'Een sterke NAVO is zelfs een voorwaarde voor een betere relatie met Rusland.' Het kan een voordeel zijn dat Stoltenberg de eerste NAVO-baas is die afkomstig is uit een buurland van Rusland. Als premier sloot hij de voorbije jaren zelfs akkoorden met Rusland over de Noorse maritieme grenzen in de Barentszee.

Verwacht wordt dat Stoltenberg een diplomatischer, minder combattieve toon zal aanslaan dan zijn voorganger Rasmussen, die met zijn verbale uithalen richting Vladimir Poetin wel eens 'Robocop' genoemd werd. 'Ik zal vriendelijk en aardig zijn, maar ook strikt als dat nodig is', aldus Stoltenberg.

Islamitische Staat

Tegelijk kondigde hij aan dat lidstaat Turkije te allen tijde verdedigd zal worden tegen aanvallen van de soennitische jihadi's van Islamitische Staat. Die naderen de jongste weken steeds meer de Syrisch-Turkse grens. In hun strijd tegen IS in Irak krijgen de Verenigde Staten nu al de steun van NAVO-lidstaten als België. Stoltenberg verwees naar artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag, die stelt dat een aanval tegen een lidstaat een aanval op alle andere 27 bondgenoten is.

Afghanistan

Daarnaast blijft de NAVO onder Stoltenberg actief in Afghanistan, waar al elf jaar gestreden wordt tegen de taliban. Die missie eindigt officieel eind dit jaar, maar eergisteren werd een veiligheidsakkoord gesloten met de nieuwe president Ashraf Ghani die toestaat dat een 12.000-koppige NAVO ook de komende jaar Afghaanse militairen opleiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud