Advertentie

Stop wat protectionisme in je portefeuille

©Brecht Vanzieleghem

De Amerikaanse president Donald Trump wil met protectionisme de economische groei en de jobcreatie in de VS stimuleren. Hoe kan de belegger zich beschermen?

Donald Trump is boos. De Verenigde Staten worstelen met een verlies van jobs in de industrie en met een groot tekort op de handelsbalans. Die problemen zijn volgens de nieuwe president te wijten aan de rest van de wereld. Daarom broedt hij op protectionistische maatregelen die de VS economisch moeten afschermen.

Autoproducenten en andere ondernemingen die hun productie en jobs van de VS naar Mexico willen verhuizen en die dan hun producten naar de VS willen uitvoeren, riskeren hoge importtaksen. Trump dreigde al met hoge invoerrechten op Chinese producten. De president kijkt ook naar de wisselmarkten. Hij waarschuwde dat de dollar te duur is en dat de Chinese yuan en de euro ondergewaardeerd zijn. De vraag rijst of Trump met interventies op de wisselmarkt zal proberen de dollar goedkoper te maken.

‘Als we rekening houden met de marktmacht van de VS zullen de protectionistische maatregelen vooral in het voordeel van de VS spelen’, zegt Ronny Claeys, beleggingsstrateeg van kbc  . ‘Vooral Amerikaanse bedrijven die op de binnenlandse economie gericht zijn, zullen ervan profiteren.’

Aangezien China en Europese landen zoals Duitsland, maar ook België, handelsoverschotten met de VS boeken, dreigen ze het slachtoffer te worden van de protectionistische agenda van Trump. Peking dreigde al met vergeldingsmaatregelen, waardoor een handelsoorlog niet uitgesloten is. De VS zijn minder kwetsbaar voor zo’n internationaal conflict, omdat ze een relatief gesloten economie zijn. Hoe kunnen beleggers zich verdedigen tegen het protectionisme?

KORT

Beleggers kunnen zich op verschillende manieren verdedigen tegen de protectionistische maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump wil opleggen. Candriam, Degroof Petercam en KBC adviseren om inflatiegebonden of geïndexeerde obligaties in de beleggingsportefeuille op te nemen. Ook aandelen van bedrijven die zich enkel op Europa richten, die in de VS produceren of van kleinere ondernemingen lijken interessant. Over goud zijn de meningen verdeeld. Veel specialisten staan nogal terughoudend tegenover de groeimarkten.

Inflatie

‘Een van de gevolgen van het protectionisme is een stijging van de inflatie’, signaleren beleggingsstrateeg Koen Van de Maele van vermogensbeheerder Candriam en zijn collega Jerome van der Bruggen van Bank Degroof Petercam. Consumenten zullen meer moeten betalen als hun land hogere taksen heft op ingevoerde producten.

Daarom adviseren Candriam, Degroof Petercam en KBC inflatiegebonden of geïndexeerde obligaties op te nemen in de beleggingsportefeuille. De nominale waarde van een inflatiegelinkte obligatie is gekoppeld aan een index van consumptieprijzen. Verscheidene banken en vermogensbeheerders hebben beleggingsfondsen die in dat soort obligaties beleggen.

Een stijging van de inflatie is slecht nieuws voor klassieke obligaties. Hoe hoger de inflatie, hoe groter de negatieve invloed op de koopkracht van een obligatie met vaste coupon. Steven Vandepitte, beleggingsstrateeg van ING , gelooft dat aandelen een betere bescherming bieden tegen inflatie als die tussen 1 en 3 procent blijft schommelen.

Rik Dhoest, hoofd aandelenanalyse van Bank Nagelmackers, merkt op: ‘Bedrijven die zich puur op Europa richten, zoals Colruyt en Roularta, hebben geen last van het Amerikaanse protectionisme. Ook ondernemingen die in de VS produceren, zullen geen gevolgen ondervinden. Tessenderlo is actief in de VS. Lotus Bakeries , dat speculoos naar de VS exporteert, is van plan daar een fabriek te bouwen.’

Kleine ondernemingen zijn gemiddeld meer op de binnenlandse markt gericht en daardoor minder kwetsbaar. Van de Maele: ‘Multinationals kunnen lijden onder het protectionisme. Hun productieketen wordt minder efficiënt, waardoor de winstgevendheid daalt.’

Verscheidene specialisten vestigen de aandacht op goud. ‘De enige, echte bescherming is een beetje goud’, zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis . ‘We stellen voor in de meeste beleggingsportefeuilles wat goud op te nemen.’ Bank Degroof Petercam heeft een maand geleden het gewicht van goud in de beleggingsportefeuilles licht opgevoerd.

Multinationals kunnen lijden onder het protectionisme. Hun productieketen wordt minder efficiënt, waardoor de winstgevendheid daalt.
Koen Van de Maele
beleggingsstrateeg Candriam

Maar niet iedereen is overtuigd van een belegging in goud. Claeys: ‘Goud heeft alleen echt opwaarts potentieel als beleggers vrezen voor een systeemrisico of een uit de hand lopend conflict met bijvoorbeeld China. Wij denken dat de kans op zo’n scenario klein is.’

Wedden op twee paarden

Gijsels stipt aan dat Trump twee soorten maatregelen heeft aangekondigd: protectionisme en groeivriendelijke maatregelen, zoals belastingverlagingen. ‘Tot voor kort hadden beleggers vooral aandacht voor de stimuli, de jongste dagen meer voor het protectionisme. Beleggers moeten proberen in te schatten wat het zwaarst weegt. Groeistimuli zijn goed voor conjunctuurgevoelige aandelen en banken. Protectionisme is beter voor defensieve aandelen. Wedden op een van de twee paarden is gevaarlijk.’

Welke beleggingen zijn te mijden in een context van protectionisme? Veel specialisten staan nogal terughoudend tegenover groeimarkten. Claeys: ‘Een dure dollar en een stijgende Amerikaanse rente zijn traditioneel negatief voor opkomende markten.’ Veel overheden en bedrijven uit groeilanden hebben schulden in dollar. Van den Bruggen vindt de dollar nog steeds aantrekkelijk voor een gespreide portefeuille.

Maar sommige andere specialisten denken dat de dure dollar later dit jaar kan dalen. ‘De tweede helft van 2017 wordt moeilijker voor de dollar’, signaleert Vandepitte. ‘Beleggers zullen vanaf de zomer anticiperen op een afbouw van de stimulus van de Europese Centrale Bank. Dat zal de euro ondersteunen.’ Gijsels raadt beleggers met veel dollars aan wat winst te nemen.

Specialisten beklemtonen de grote onzekerheid over de concrete plannen van Trump. ‘Welke sectoren en bedrijven viseert Trump?’, vraagt Dhoest.

De meeste banken en vermogensbeheerders zeggen dat ze de jongste weken hun beleggingsstrategie slechts lichtjes of niet hebben aangepast. ‘Wij hielden al wat rekening met het risico op protectionisme’, aldus Vandepitte. ‘We hebben begin 2017 het gewicht van aandelen opgetrokken.’ BNP Paribas Fortis en Candriam behouden een wat groter dan normale positie in aandelen. Veel obligaties blijven ondanks de recente rentestijging duur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud