Tapie brengt Lagarde weer in verlegenheid

IMF-topvrouw Christine Lagarde zit in een lastig parket (Foto: AFP). ©AFP

Het Franse gerecht voerde donderdag huiszoekingen uit bij de omstreden zakenman Bernard Tapie. Dit past in een onderzoek naar de vergoeding die Tapie opstreek na een arbitrage over de verkoop van Adidas door Crédit Lyonnais in 1993. Het gerecht verdenkt Christine Lagarde, nu directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), van machtsmisbruik in de zaak.

Ook de topman van France Télécom, Stéphane Richard, kreeg bezoek. De huiszoekingen kwamen er op bevel van drie onderzoeksrechters die sinds september 2012 een onderzoek voeren wegens 'machtsmisbruik en heling' ten nadele van het Consortium de réalisation (CDR). CDR is een vehikel dat sinds 1995 het passief van de zo goed als failliete Crédit Lyonnais-bank moest beheren.

Het onderzoek gaat naar de manier waarop een arbitragekamer in 2008 besliste om Bernard Tapie een vergoeding van 403 miljoen euro toe te kennen. De zakenman kreeg die vergoeding omdat Crédit Lyonnais in 1993 Adidas, toen in handen van Tapie,  gedwongen verkocht. De bank deed dat omdat Tapie er destijds niet in slaagde zijn schulden bij Crédit Lyonnais te vereffenen.

Schokgolf

De hele zaak zorgde al voor een schokgolf in Frankrijk in 2008. Het vermoeden bestond vrij snel dat de toenmalige minister van Financiën, Christine Lagarde, haar invloed had aangewend om de arbitrage in het voordeel van Tapie te beslechten. Stéphane Richard was destijds kabinetschef van Lagarde en daardoor bevoegd voor het dossier.

Niet alleen Lagarde maar ook Nicolas Sarkozy onmoette Tapier geregeld in de periode 2007 tot 2008. Sarkozy was in die periode eerst minister van Binnenlandse Zaken en vanaf mei 2007 Frans president. Tapie steunde in 2007 en 2012 de kandidatuur van Sarkozy.

Speurders

De speurders zijn eveneens geïnteresseerd in een anonieme nota waarbij niet Lagarde verantwoordelijk wordt gesteld voor de arbitrageprocedure, maar wel Jean-Louis Borloo, die van mei tot juni 2007 minister van Financiën was.

Niet alleen het gerecht, maar ook de magistraten van het Cour de Justice de la République (CJR), interesseren zich in deze zaak. Het CJR onderzoekt de inbreuken die politici begaan tijdens de uitvoering van hun ambt.

Lastig parket

Lagarde zou volgens de krant Le Monde in een lastig parket kunnen komen. De verwachting is dat ze eerdaags zal worden opgeroepen als getuige of verdachte in de hele zaak. Lagarde volgde in juli 2011 Dominique Strauss-Kahn op als directeur-generaal van het IMF. Strauss-Kahn moest in mei van dat jaar ontslag nemen na een vermeende aanranding van een kamermeisje in het Sofitel-hotel in New York.

Pittig bijkomend detail. Het is de huidige Franse premier, Jean-Marc Ayrault, die destijds klacht indiende tegen de hele procedure. Ayrault was toen de leider van de oppositie in het Franse parlement.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud