davos

'Techbedrijven, schrijf je eigen regulering'

Neelie Kroes. ©EPA

Technologie evolueert zo snel dat bedrijven niet kunnen wachten op de overheid om regulering te schrijven, zegt voormalig EU-commissaris Neelie Kroes op het Wereld Economisch Forum in Davos.

Technologische bedrijven zijn groter dan ooit geworden, maar vangen ook meer dan ooit tegenwind. In een van de eerste debatten op het Wereld Economisch Forum in Davos, werd meteen opgelijst hoe ze miljoenen routinejobs dreigen te vernietigen, het vertrouwen van burgers verliezen die op hun privacy zijn gesteld, fakenews verspreiden, onrust over cyberaanvallen creëren en de ongelijkheid nog dreigen te vergroten voor wie geen toegang heeft tot het internet.

Neelie Kroes, die tot 2014 Europees commissaris was, maar nu in de raad van bestuur van bedrijven als Merrill Lynch, McDonald’s en Salesforce.com zetelt, riep de techbedrijven op zelf hun normen en waarden beter te omschrijven.

‘Het gaat te snel’, zei ze in een debat met onder meer de CEO van Cisco. ‘Het probleem is dat de overheid met regulering altijd de problemen van het verleden oplost, niet die van de toekomst. Technologiebedrijven moeten beseffen dat het in hun voordeel is dat ze zelf regulering schrijven en zich er aan houden. Mensen willen technologie vertrouwen, maar ze moeten weten wat er achter het algoritme schuilt.’

Kinderen

Kroes naar Apple-CEO Tim Cook, die deze week zei dat hij geen kinderen heeft maar zijn neefje strenge grenzen oplegt om sociale media als Facebook te gebruiken. ‘Het is geen gezonde situatie’, vervolgde Kroes. ‘We mogen kinderen niet onbeperkt op sociale media, mobiele telefoons en tablets laten.’ En aan de bedrijven gaf ze de boodschap: wacht niet op de overheid om daar iets aan te doen, of je kan vlak voor verkiezingen meegezogen worden in een dynamiek die je regulering oplegt die niet helpt.

Toch heeft de overheid wel degelijk nog werk, vooral op de arbeidsmarkt. De komende jaren dreigen alleen in de VS bijvoorbeeld 6 miljoen jobs te verdwijnen door technologie. ‘We moeten iets doen aan de arbeidsmarkt’, zei Neelie Kroes. ‘Als je een expert bent maar ouder dan 45, raak je aan geen werk. De arbeidsmarkt werkt niet voor de bedrijven en ze werkt niet voor de werknemers.

’En dan is er cybersecurity. ‘We zien iedere seconde een cyberaanval, zei Gavin Patterson  de CEO van BT. ‘Het is een zorg met iedere CEO of iedere raad van bestuur die ik ontmoet.’ ‘Wij zien 20 miljard bedreigingen per dag’, zei Chuck Robbins, de CEO van Cisco. Volgens Robbins ligt de oplossing in een veilige manier om onder je echte identiteit op het internet te gaan. Daar moeten volgens hem de investeringen naar toe vloeien – en blockchain kan daartoe helpen - omdat het de sleutel is om vertrouwen op te bouwen.

Ook Robbins sprak over het gevaar dat kinderen te lang online zijn. ‘Ouders moeten ouders zijn en geen vrienden. Het is verschrikkelijk wat we onze kinderen toelaten.’‘Als ik een boodschap mag geven, dan is het deze’, zei Kroes: ‘Doe iets aan de manier waarop we de jonge generatie sociale media laten gebruiken. We dreigen de resultaten pas te zien als het te laat is.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud