Terroristisch motief bij mesaanval Amsterdam

©ANP

Een negentienjarige Afghaan die vrijdag twee Amerikanen neerstak in het centraal station, had terroristische motieven.

De Nederlandse politie gaat ervan uit dat de Afghaan die vrijdag twee personen neerstak in het station Amsterdam centraal, handelde met een terroristisch motief. Dat maakte ze bekend na gesprekken met de verdachte.

Die verdachte, Jawed S, beschikt over een Duitse verblijfsvergunning.Om de motieven voor de aanval in beeld te brengen, wordt intensief samengewerkt met de Duitse autoriteiten.

Toevallig twee Amerikanen

De Afghaan verwondde met zijn aanval twee mensen. Hij werd daarop zelf neergeschoten door de politie. Het bleek te gaan om twee Amerikanen, wat de vrees voor een gerichte aanval voedde.

Maar de politie liet intussen weten dat de twee slachtoffers willekeurig gekozen zijn door de verdachte. Het is dus toeval dat net die twee Amerikanen getroffen werden. Het hadden ook andere mensen kunnen zijn.

De VS-ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, had zaterdag bekendgemaakt dat het ging om twee Amerikaanse toeristen. Ze zijn zwaargewond en gehospitaliseerd. Hoekstra dankte de politie en hulpdiensten voor hun effectieve en moedige optreden bij het aanhouden van de verdachte en het bieden van medische zorg.

Alert blijven

Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven.
Mark Rutte
Nederlands premier

'Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven,' reageerde de Nederlandse premier Mark Rutte naar aanleiding van de steekpartijf. 'Mijn gedachten zijn nu allereerst bij de twee zwaargewonde, Amerikaanse slachtoffers,' voegde hij eraan toe.

Rutte sprak tevens zijn 'diepste respect' uit voor de agenten en medewerkers van de Nederlandse spoorwegen. Zij hebben volgens Rutte 'adequaat  gereageerd in een noodsituatie'.

Huiszoeking in Duitsland

Inmiddels heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlandse justitie huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Daarbij zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen die zullen worden onderzocht.

Aanstaande maandag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit opgesloten en mag enkel contact hebben mijn zijn advocaat.

Volgens de gemeente Amsterdam moeten er geen bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen worden in de hoofdstad. Daarvoor is op dit moment geen aanleiding, zo is het oordeel. Hierover is ook nauw contact met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect