Heen-en-weer Baudet stort Forum voor Democratie in chaos

Thierry Baudet. ©ANP

De voortrekker van het Nederlandse rechts-populistische Forum voor Democratie Thierry Baudet keert al na twee dagen op zijn stappen terug en stelt zich kandidaat om opnieuw partijleider en lijsttrekker te worden. Het partijbestuur stribbelt tegen, maar Baudet zet zijn voet.

Baudet had maandag aangekondigd zijn positie als lijsttrekker op te geven. In de partijtop was onrust ontstaan nadat intern chatverkeer van de jongerenafdeling jFvd met homofobe en antisemitische berichten was uitgelekt.

Baudet stelde een intern onderzoek in. Voor veel partijtoppers volstond dat niet. Ze eisten de opheffing van de jFvd en vonden dat Baudet zijn jongerenvoorzitter en protegé Freek Jansen de wacht moest aanzetten.

Ik heb de partij opgebouwd. Als zij iets anders willen, waarom splitsen zij zich dan niet af?
Thierry Baudet
Afgetreden partijleider Forum voor Democratie

Een brug te ver voor Baudet, die besloot ‘zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen’ om de rust te doen terugkeren. Hoewel hij zijn positie als lijsttrekker opgaf, zei hij wel 'de partij te blijven ondersteunen, eventueel ook als lijstduwer'. In zijn kielzog trokken prominente leden als de advocaat Theo Hiddema en Baudets leermeester Paul Cliteur de deur bij Forum achter zich dicht.

Baudet maakte woensdag een bocht en kondigde aan lijsttrekkersverkiezingen te organiseren. Hij stelt zich kandidaat. ‘Het doel was de rust in de partij te doen terugkeren en de ziel van de partij te behouden', zegt Baudet. 'Het omgekeerde is gebeurd. Heel veel leden hebben door de onrust besloten de partij te verlaten. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom stel ik me beschikbaar als partijleider en lijsttrekker.'

Schaakmat

Baudets boodschap was nog maar de deur uit of het partijbestuur zette de grote roerganger schaakmat. Er werd aangekondigd dat Baudet uit het bestuur werd gezet. 'Het is aan het partijbestuur om lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven en niet aan Baudet', zei plaatsvervangend voorzitter Lennart Van der Linden.

Dat bleek geen unaniem standpunt. Twee andere bestuursleden zeggen dat volgens de partijstatuten alleen de leden een bestuurslid kunnen wegsturen. Het officiële account van Forum voor Democratie tweette dezelfde boodschap en voegde toe dat 'bestuursleden wel zelf kunnen opstappen - en dat is ook de oproep die Thierry Baudet heeft gedaan aan de bestuursleden die zich tegen hem hebben gekeerd'.

Baudet spreekt bij de Nederlandse publieke omroep NOS van ‘een ordinaire coup’. Hij zegt dat bestuursleden de opdracht hebben gegeven om de sloten van het partijkantoor te vervangen, zodat hij niet meer naar binnen kan. ‘Ik heb de partij opgebouwd. Als zij iets anders willen, waarom splitsen zij zich dan niet af?’

In maart vinden in Nederland Tweede Kamerverkiezingen plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud