Thunberg en Trump genomineerd voor Nobelprijs Vrede

De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg vorige maand tijdens de protestactie in de buurt van het Witte Huis. ©Photo News

Er zijn dit jaar 301 genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede. De bekendsten zijn de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de Amerikaanse president Donald Trump.

De academie nomineerde 223 personen en 78 organisaties.

Naast Thunberg en Trump gaat het onder meer om de jonge vredesactivisten Hajer Sharief uit Libië, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong. Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition behoren tot de genomineerde organisaties. 

De winnaar wordt bekend op vrijdag 11 oktober. De prijs wordt traditioneel uitgereikt in de Zweedse hoofdstad Stockholm op 10 december, de verjaardag van de dood van Alfred Nobel. Hij is de uitvinder van het dynamiet en eveneens de bezieler van de Nobelprijzen.

Literatuur

Er is dit jaar bijzondere aandacht voor de Nobelprijs voor Literatuur. Op 10 oktober worden namelijk twee Nobelprijzen voor de Literatuur bekendgemaakt: die voor het jaar 2018 én die voor het jaar 2019.

Dat is het gevolg van de beslissing van de Zweedse academie om vorig jaar geen prijs uit te reiken vanwege het schandaal rond Jean-Claude Arnault, de echtgenoot van academielid Katarine Frostenson. Hij werd beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag en is daar intussen voor veroordeeld. Arnault werd in december veroordeeld voor twee verkrachtingen en verloor eerder dit jaar het beroep dat hij daartegen had ingediend.

Daarnaast had de Zweedse Academie zowel Arnault als Fronstenson verweten dat ze de Nobelprijswinnaar vroegtijdig hadden verklapt, en daarmee hun beroepsgeheim hadden geschonden. Door het geschil werd in 2018 geen Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt. Frostenson verliet de academie begin dit jaar.

Sindsdien heeft de Zweedse Academie een aantal nieuwe leden gekregen en is de literaire jury vernieuwd om het publieke vertrouwen te herstellen. De Nobelprijs voor Literatuur wordt de komende twee jaar door een nieuwe commissie toegekend. In die commissie zullen vijf mensen uit de Zweedse Academie plaatsnemen, aangevuld met vijf externe deskundigen. Het gaat hierbij om een tijdelijke oplossing, maakte de Zweedse Academie eind vorig jaar bekend.

Week van de Nobelprijzen:

  • Geneeskunde: maandag 7 oktober
  • Natuurkunde: dinsdag 8 oktober
  • Scheikunde: woensdag 9 oktober
  • Literatuur: donderdag 10 oktober
  • Vrede: vrijdag 11 oktober
  • Economie: maandag 14 oktober

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud