Time lauwert ebola-hulpverleners

De verschillende covers van de 'Person of the Year'-editie van Time

Het Amerikaanse magazine Time heeft de ebola-hulpverleners uitgeroepen tot 'Person of the Year'. Zij volgen paus Franciscus op, die de eer vorig jaar kreeg toebedeeld.

De dokters en verplegers die probeeren de ebola-epidemie in te dijken haalden het van de betogers in de Amerikaanse stad Ferguson, de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese internetondernemer Jack Ma, oprichter van internetreus Alibaba en de Koerdische leider Massoud Barzani.

'Er was weinig om de verspreiding van ebola te stoppen', schrijft Time-hoofdredacteur Nancy Gibbs in haar verantwoording. 'Regeringen waren niet uitgerust om te reageren en de Wereldgezonheidsorganisatie was in ontkenning en zat vast in administratieve rompslomp. De eerste hulpverleners werden beschuldigd van paniekzaaierij, zelfs toen het gevaar toenam.'

De rest van de wereld kan 's nachts slapen omdat een groep mannen en vrouwen bereid is om stand te houden en te vechten.
Nancy Gibbs
Hoofdredacteur Time

Ze looft daarna verschillende individuele verplegers en dokters, die getuigen over hun ervaringen in de getroffen landen Liberia, Guinée en Sierra Leone. 'Ebola is een oorlog, en een waarschuwing', gaat Gibbs verder. 'Het wereldwijde gezondheidsstelsel is verre van sterk genoeg om ons te beschermen tegen besmettelijke ziektes. En 'ons' betekent iedereen, niet enkel in die afgelegen plekken waar dit maar een van de dreigingen is die elke dag levens opeisen.'

'De rest van de wereld kan 's nachts slapen omdat een groep mannen en vrouwen bereid is om stand te houden en te vechten. Voor hun onuitputtelijke daden van moed en mededogen, voor het tijd geven aan de wereld om zijn verdediging te versterken, voor het nemen van risico's, voor vol te houden, voor op te offeren en te redden, daarvoor zijn de ebola-hulpverleners de Person of the Year van Time', besluit Gibbs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud