Time roept klimaatactiviste Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. ©AFP

Volgens het magazine werpt de jonge Zweedse licht op een abstract gevaar en legt ze moedig uit wat op het spel staat.

Het magazine Time heeft dit jaar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) uitgeroepen tot persoon van het jaar. Volgens Time is Thunberg uitgegroeid tot het icoon van een generatie en een krachtige stem die waarschuwt voor de grootste uitdaging van onze planeet.

'Onderzoekers en activisten proberen al jaren wereldleiders ervan te overtuigen dat ze de klimaatdreigingen ernstig moeten nemen. Dit jaar wist een onwaarschijnlijke tiener de aandacht van de wereld te trekken', klinkt het.

Ze is niet de persoon met de meeste wetenschappelijke getuigschriften. Het is een gewone tiener die het icoon van een generatie werd door haar moed om de waarheid te spreken voor het oog van de machthebbers
Time
Weekblad

Thunberg begon in augustus 2018 met haar 'schoolstakingen voor het klimaat'. Sindsdien sprak ze met staatshoofden bij de Verenigde Naties, ontmoette ze de paus en vocht ze robbertjes uit met de Amerikaanse president Donald Trump. Ze was de inspiratiebron voor miljoenen mensen om mee te stappen in klimaatmarsen en bracht een wereldwijde beweging op gang die dringend een oplossing vraagt voor de klimaatproblematiek.

Icoon van een generatie

©Time Magazine

Time beklemtoont dat Thunberg geen link heeft met een politieke partij of een belangengroep. 'Ze is niet de eerste om alarm te slaan over de klimaatwijziging, en ook niet persoon met de meeste wetenschappelijke getuigschriften. Het is een gewone tiener die het icoon van een generatie werd door haar moed om de waarheid te spreken voor het oog van de machthebbers.'

Het weekblad kiest al sinds 1927 jaarlijks de persoon die de meeste invloed heeft gehad. De voorbije twee jaar ging de titel naar een groep. Vorig jaar waren dat 'de bewakers van de waarheid', een groep belaagde journalisten, onder wie de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi. In 2017 ging de titel naar de #Metoo-beweging als 'verbrekers van de stilte'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud