Tokio zet feestje op de beurzen in gang

©AFP

Nadat vrijdagochtend grootschalige stimulusmaatregelen in Japan werden aangekondigd, breken de Amerikaanse beurzen opnieuw records. En ook de Europese beurzen springen mee aan boord. Doordat de dollar aantrekkelijker wordt, keldert de goudprijs.

Het feestje op de beurs werd vrijdag afgetrapt in Tokio. Daar kondigde de Japanse centrale bank (BoJ) onverwacht nieuwe stimulusmaatregelen aan. Liefst 80.000 miljard yen heeft de BoJ (583 miljard euro) veil om de economie weer aan te zwengelen.

De Japanse beurzen schoten na het horen van het nieuws prompt de hoogte in met 4 procent, tot 16.000 punten. De Nikkei sloot uiteindelijk op 16.413 punten (+4,83 procent).

+4 procent
De Japanse beurzen schoten de hoogte in met 4 procent, tot 16.000 punten.

In Europa sprongen de beurzen al snel mee op de Japanse trein. De Euro Stoxx50 sloot 2,45 procent hoger. Al werden de Europese indexen ook een handje geholpen door de bankaandelen, die stegen met liefst 2,8 procent dankzij forse winstkoersen van de Britse banken.

Na Europa duurde het niet lang of het Japan-effect was ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan voelbaar. Na een uur handelen doorbrak in New York de S&P500 opnieuw de magische grens van 2.000 punten. De Dow Jones schoot naar een nieuwe hoogte met 17.350 punten. De Nasdaq steeg met 1,3 procent tot 4.6000 punten.

Valuta

Samen met de beurzen spurtte de dollar naar een hoogtepunt in vier jaar. Dit bleek uit de DXY-index. Die meet de sterkte van de dollar tegenover een korf munten van de belangrijkste Amerikaanse handelspartners. En daarbij hoort ook de yen. Die verzwakte als gevolg van de stimulusmaatregelen, wat de dollar een duwtje in de rug gaf.

+2,8 procent
De Europese indexen worden een handje geholpen door de bankaandelen, die stijgen met liefst 2,8 procent.

Ook tegenover de euro verloor de yen overigens terrein. 's Ochtends kostte een euro nog een kleine 138 yen. 's avonds lag dat al boven de 140. En dat is niet meteen goed nieuws voor de Duitse economie. Heel wat Duitse ondernemingen concurreren met Japanse sectorgenoten, bijvoorbeeld in de machine- en automobielsector. Dankzij de lage yen zullen Japanse bedrijven concurrentieel voordeel hebben tegenover de Duitse. 

Klappen

Grootste verliezers van de dag zijn de goudeigenaars. Nu de dollar in de lift zit terwijl de inflatie onder druk blijft, kreeg in Londen de goudprijs zijn grootste klap in vier jaar te verwerken, met een daling van net geen twee procent. Het zilver krijgt nog zwaardere klappen en daalt 2,5 procent. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud