Advertentie

Topman OPEC ontkent VS te viseren

©REUTERS

Abdullah al-Badri, de topman van de OPEC, geeft toe dat de olieprijs intussen verder is gedaald dan wat marktverwachtingen hadden aangegeven. Maar hij ontkent dat Saoedi-Arabië met die lage prijzen concurrenten de markt uit wil prijzen.

Het was de eerste keer dat al-Badri een toespraak hield sinds de OPEC-vergadering vorige maand, waar de groep besliste de productie van olie niet te verlagen. 'Wij hebben geen richtprijs voor ruwe olie voor ogen', zei de topman.

De olie staat nu op het laagste peil in vijf jaar. Door minder olie uit de grond te halen, hadden de OPEC-landen die prijsval mogelijk kunnen stoppen.

Er wordt geopperd dat Saoedi-Arabië, de feitelijke leider van de OPEC-landen, op die manier de schalieontginning in de Verenigde Staten minder rendabel zou willen maken.

Het kost voor de VS immers een pak meer om een vat schalieolie uit de grond te halen, dan het voor Saoedi-Arabië kost om aan evenveel olie te geraken. De Saoedi's kunnen zo ook andere olielanden in de regio, zoals Iran, uit de markt prijzen.

'Maar de beslissing die in november werd genomen was naar niemand specifiek gericht. Niet naar de VS, en ook niet naar Rusland of Iran', zei al-Badri, zelf een Libiër, zondag in Dubai. 'Al die insinuaties zijn fout.'

De topman riep ook de landen van de Arabische golf op om te blijven investeren in olieontginning, ondanks de lage prijzen. Dat moet een te sterke stijging in de toekomst voorkomen, argumenteert hij.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud