Trump dreigt met invoertaks op Europese auto's

©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt aan te sturen op een handelsoorlog met de Europese Unie.

Trump bedreigde zaterdagavond de Europese Unie met een belasting op de invoer van Europese auto's, als de EU de invoertaksen zou verhogen voor Amerikaanse bedrijven, en dat dan weer als tegenmaatregel voor de aangekondigde hogere invoerheffingen op staal en aluminium in de Verenigde Staten.

Trump noemde de Europese invoerrechten nu al 'gigantisch'. Verhoogt de EU die taksen voor Amerikaanse bedrijven die in Europa zaken doen, 'dan zullen we simpelweg een belasting heffen op hun auto's die vrij de VS binnenstromen', aldus Trump op Twitter. 'Ze maken het onmogelijk om onze auto's (en meer) daar te verkopen. Groot handelsonevenwicht! '

 

De president deed ook zijn beklag over het jaarlijkse Amerikaanse handelstekort van 800 miljard dollar. Een tekort dat hij toeschreef aan de 'heel domme handelsakkoorden en -beleidsmaatregelen', zo zei hij eveneens op Twitter. 'Onze jobs en welvaart worden aan andere landen gegeven, die al jaren van ons hebben geprofiteerd. Ze lachen om wat voor dwazen onze leiders zijn geweest. Genoeg!'

Escalatie

Trump kondigde donderdag aan om heffingen in te stellen op de invoer van staal en aluminium. Handelspartners van de VS gaven daarop te kennen tegenmaatregelen te zullen treffen. De Europese Commissie buigt zich aanstaande woensdag over vergeldingsmaatregelen voor de aangekondigde hogere invoerheffingen. 'We zijn klaar om snel, sterk en proportioneel te reageren', zo verzekerde een woordvoerder vrijdag.

De Europese Unie overweegt een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten. Dat zou volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters het antwoord van Europa zijn op de importheffingen op staal en aluminium, die de Amerikaanse president Donald Trump vorige week heeft aangekondigd.

De plannen van Trump zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. De Europese beurzen gingen hierdoor stevig omlaag.

Kenners zijn bang dat de EU en China met krachtige tegenmaatregelen komen, als Trump vanaf volgende week daadwerkelijk een importheffing van 25 procent oplegt voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium.

Harley-Davidson

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft het Amerikaanse voornemen ook al krachtig veroordeeld. De Luxemburger zei daarbij meteen dat Eurpa scherp zal reageren om Europese belangen te verdedigen.

Ook heeft hij in een interview op televisie gezegd dat hij wel wat Amerikaanse producten wist, die hij met heffingen zou kunnen treffen. Het zou gaan om de motoren van Harley-Davidson, bourbon en jeansbroeken.

China heeft eveneens gehint op een reactie, bijvoorbeeld door importheffingen op Amerikaanse sojabonen in te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud